HOME DASHBOARD NEW ENTRY FACEBOOK FANPAGES INSTAGRAM SULAMAN LACE HEAVEN
Description
Blog personal santai disamping mempromosi bahan fabric sulaman terbaru dari Indonesia yang berdaftar dibawah AF DELIMA ENTERPRISE SA0285666-U

7 Sep 2012

Kuih Cara

Kuih Cara dan ceritanya.

Entry kali ini mengisahkan hal kuih cara. Macam2 jenis kuih cara antara yang biasa kita tau cara berlauk dan cara bergula.. Ada ke jenis lain?

Hah..dah sekian lama tak buat sendiri. Pakkal la adik saya yang tengah mengandung dan tengah tunggu hari nak bersalin tu ngidam kuih cara yang di buat di rumah. Kalau tidak..tak kuasa aihhh nak buat.

Yang menariknya..pasir tu memang yang kami guna puluh tahun dulu..hehehe..klasik tak?

Meh nak share step by step nak buat kuih cara erk.

Jom................


Hah...tu dia..pasir dah ready..panaskan yer

Ni acuannya. Saya pilih yang ni agar senang nak cungkil keluar kuihnya nanti.

Sapukan minyak didalam acuan itu supaya kuih senang tanggal dan tidak melekat nanti.

Apabila acuan dah panas, barulah tuangkan bancuhan tepung tadi. Mesti betul2 panas k.

Isi kesemuanya.

Kali ini saya buat cara bergula, so letak la gula ikut citarasa, tapi jangan banyak k. Biar manis didalam senyuman bkn didalam makanan.



Ok ni lah rupanya apabila dah siap..tapi tak dan nak tunjuk gambar yang penuh piring, coz cepat je habis kena serbu..

3 comments:

  1. eh guna pasir kt bwh yer..first time tgk...lama x buat kuih ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup..pasir tu untuk bagi haba supaya kuih cara kita tu garing. Hah..lagi satu penutup atas tu pun kena letak pasir. tapi lupa plak nak letak gambonya.
      Ni betul2 cara traditional.. :)

      Delete
  2. eh guna pasir kt bwh yer..first time tgk...lama x buat kuih ni..

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

Love:
Fuza Musa

 

Belong ToSulaman Lace Heaven | Designed All Reserved By KathyR’bain78