HOME DASHBOARD NEW ENTRY FACEBOOK FANPAGES INSTAGRAM SULAMAN LACE HEAVEN
Description
Blog personal santai disamping mempromosi bahan fabric sulaman terbaru dari Indonesia yang berdaftar dibawah AF DELIMA ENTERPRISE SA0285666-U

16 Dec 2012

Mee Kuah Lada Hitam Resepi Fuza

Alhamdulillah.. tengahari tadi dah attend 2 kenduri kawin.
Makanya makan malam ni simple2 aje..

Mee Kuah Lada hitam.

Pernah rasa? Pernah cuba?
Meh nak kongsi resepi


Bahan-bahan:

Mee kuning.
Bawang putih & bawang merah di tumbuk lumat.
Fish Ball
Fish Cake
Tauhu
Sawi
Lada hitam yang telah ditumbuk
Daging/ Ayam /  Sotong & Udang (pilih mana suka)
Air/ Air rebusan daging
Garam secukup rasa


Tu dia... Lada Hitam yang telah di tumbuk


Cara2nya sangat mudah:

Tumis bawang, kemudian masukkan lada hitam..
tunggu hingga naik bau, masukan bahan2 perencah sama ada ayam/ daging / udang & sotong.
Masukkan air. Ikut kepada selera nak kuah pekat atau cair. 
Kalau guna daging, rebus daging dan gunakan semula air rebusan supaya kuah akan jadi lagi manis.
Apabila dah  menggelegak, boleh lah masukkan bahan2 sayuran tadi bersama tauhu, fish ball dan fish cake.
Masukkan mee kuning.
Dah menggelegak tu dah boleh lah cedok makan ye..

Petua : Jangan masukkan semua mee nanti me kembang sangat dah tak sedap. Kalau memang nak makan sekali hadap..boleh je bubuk mee tu banyak2.


 Ini dia mee kuah lada hitam yang dah pun siap.
Murah aje modal nak buat resepi ini.

Selamat Mencuba.





9 comments:

  1. agak2 rasa mcm ape tu ek? teringin nk cuba =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam mee sup tapi ada rasa lada hitam..
      tak pedas..
      kata orang sup bagi bangun demam :)

      Delete
  2. blh try ni, :D krgkan sikit black paper utk menu Danish mamam..

    ReplyDelete
  3. sedapnye kak,,mesti terasa pedas2 nye gitu,hihih nnt nk trylah

    ReplyDelete
  4. wahh kongsi resepi jgk...lda hitm..sedap tuuu..
    yaya suma..dpt buangkn angn dlm bdn..hehe
    thnks share..bole try nti ni..^,^

    ReplyDelete
  5. Nak cuba la resepi ni.. mee black pepper...

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

Love:
Fuza Musa

 

Belong ToSulaman Lace Heaven | Designed All Reserved By KathyR’bain78