HOME DASHBOARD NEW ENTRY FACEBOOK FANPAGES INSTAGRAM SULAMAN LACE HEAVEN
Description
Blog personal santai disamping mempromosi bahan fabric sulaman terbaru dari Indonesia yang berdaftar dibawah AF DELIMA ENTERPRISE SA0285666-U

11 Dec 2012

Petua Rambut Sihat dengan Air Basuhan Beras


 Salam Public Holiday kepada rakyat Selangor 11/12/2012...sempena Hari Keputeraan Baginda Sultan.

Tergerak hati nak share info tentang Air Basuhan Beras.
Dapat info ni dari salah satu dokumentari di channel Astro malam tadi.
 Bagaimana kisahnya??
 
Jom baca..   

 


Desa Huangluo di Gulin, Cina menjadi semakin terkenal karena Guinness World Records mencatatnya sebagai "Desa dengan Rambut Terpanjang di Dunia".


Dari 120 wanita penduduk desa ini, semuanya rata-rata memiliki rambut dengan panjang hingga 1,7 meter hingga 2,1 meter.
 Bagi wanita di desa ini, rambut adalah hal terpenting dalam hidup mereka, setelah suami dan anak-anak.

Desa yang jadi tempat bermukim etnis Yao Merah (Red Yao) ini mempunyai adat dan kepercayaan, semakin panjang rambut maka akan semakin panjang pula umur, kesejahteraan, dan keberuntungan mereka.

 



 Karena itu, para wanita hanya boleh memotong rambutnya sekali, saat berusia 16 tahun dan siap mencari pendamping hidup. Rambut yang telah dipotong ini pun tidak dibuang, melainkan diberikan pada orangtuanya untuk dijadikan hiasan rambut.

Tak heran, selama musim panas dan musim gugur, para wanita Desa Rambut Panjang ini beramai-ramai pergi ke sungai terdekat untuk mencuci rambut mereka.

 Dikisahkan pula, mereka melakukan ini setiap 2 atau 3 hari sekali menggunakan air bekas cucian beras. Pastinya, kegiatan ini menjadi daya tarik bagi tetamu yang berkunjung.

 
 

 Menurut tradisi, para wanita desa ini memelihara rambut mereka hingga sedemikian panjang adalah karena mereka percaya, semakin panjang rambut maka akan semakin panjang pula umur, kesejahteraan, dan keberuntungan mereka



Satu lagi ni petua dari opzh saya,  kata nya air beras ni elok buat cuci kulit muka yang berjerawat.  Gunakan air basuhan kali kedua untuk mencuci muka puan-puan. 


Selamat Mencuba...

11 comments:

  1. wahh yang yaya taw cuma leh wat bsh muka je..xtaw plak bsh rmbut leh wat siht..hehe nice info..thanks =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..bila tgk discovery channel tu baru la tau.. Jom cuba :)

      Delete
  2. petua bagus ni. boleh cuba. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jom ramai2 jaga kecantikan

      Delete
  3. Replies
    1. Air beras kita selalu buang je kan.. So boleh u cuba..coz lepas habis pantang selalunya rambut mudah gugur..

      Delete
  4. saye selalu buat cuci muke,hihihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo..patutlah berseri2 Feza ni...
      Selawat tau masa basuh tu...
      InshaAllah...

      Delete
  5. wah nice posts,,,makasih 4share

    ReplyDelete
  6. Bleh tau name rancgn dokumentari tu?

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

Love:
Fuza Musa

 

Belong ToSulaman Lace Heaven | Designed All Reserved By KathyR’bain78