HOME DASHBOARD NEW ENTRY FACEBOOK FANPAGES INSTAGRAM SULAMAN LACE HEAVEN
Description
Blog personal santai disamping mempromosi bahan fabric sulaman terbaru dari Indonesia yang berdaftar dibawah AF DELIMA ENTERPRISE SA0285666-U

10 Dec 2012

Resepi Durian Crepe by Fuza. Jom cuba



Alhamdulillah.. berjaya juga saya buat durian crepe yang tengah heboh di katakan.
Di sini saya kongsikan resepi yang benar2 seperti yang saya sendiri dah cuba.
Kalau ada yang nak adjust or ada teguran silalah komen yer.
(Juga atas pertolongan Cikgu Azrine tru Wassup je. TQ Cikgu) 


  Bahan-bahan nak buat Durian Crepe.

50gm tepung gandum  (ayak)
50gm tepung kastard (ayak)
50gm tepung jagung (ayak)
50gm tepung ubi (ayak)
130ml susu segar /santan kelapa
100ml air
 1biji telur
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil pewarna kuning telur
secubit garam
bahan utama, isi durian yang dah dilenyekkan. 





Untuk filling:
1 cawan whipping cream
Dan isi durian yang telah dilenyek.

Ataupun gantikan dengan

 FILLING CUSTARD
200 gm susu segar
4 kuning telur
30 gm gula halus
30gm butter
1 1/2 tepung kastard  or tepung jagung
1/2 esen vanilla
Kacau atas double boiler hingga pekat. (api perlahan) 



 Cara-caranya membuat kulitnya

Guna stand mixer je. Kalau nak kacau guna tangan kena pastikan betul2 bercampur, masuk sikit2 untuk elakkan berketul.
Masuk tepung-tepung tadi, tuang fresh milk dan air.  Gaul-gaul-gaul je. 
Pastu masukkan telur, garam, esen vanilla dan pewarna kuning.
 Pastu kacau je bagi sebati. Jangan lupa secubit garam.
Ok dah siap. Senangkan??.. 
Sebelum menebar tapis lah benda-benda tadi tu untuk mendapatkan kulit crepe yang halus mulus.  Sebab takut kulit crepe tu menggerutu je.

Untuk Filling
Yang whipping cream tu pon jangan lupa pukul kasi kental dan gebu

Jika tak jumpa whipping cream tu..boleh gantikan dengan custard filling.

Cara2 membuat kastard filling.
  Senang aje.. Campur semua di atas, and kacau atas api perlahan till pekat k.



 Hah..ini penyukat serbaguna yang sangat membantu saya dalam baking. 
Jangan lupa beli satu tau. Ada untuk sukat gula, tepung dan air.. senang.



 Hah cuba tengok tu..kalau tak tapis macam2 serdak yang akan buat lempeng kita jadi menggerutu. Make sure tapis bancuhan before menebor ok


 Ini lah dia pan ajaib sakti saya..hehe. Banyak berjasa ni.
Panaskan non-stick pan dengan api yang sangat-sangat kecik.
 Letakkan butter sikit dekat pan tu,pastu boleh letak adunan tadi.
Jangan banyak2..nanti tebal.
 Pastu goyang hulahop yer..jangan plak Gangnam Style..sat g melayang plak lempeng tu
 Goyangkan pan tu kasi merebak-rebak dan nipis crepe itu. 
Tapi kalau boleh, buat ah crepe tu senipis yang boleh
Masak crepe ni yang belah bawah je tau. Tak payah terbalikkan.
 Yang belah atas tu kalau dah kering, boleh angkat. 
Sebab yang part licin ni nak buat belah atas, kiranya belah luar ler.

 

 Inilah rupanya lempeng tu bila di terbalikkan.. memang agak hodohkan..hahahaha
Senipis-nipisnya tau, supaya bila lipat nanti tak de lah tebal sangat



    Ok part ni paling best. Letak whipping cream dengan isi durian dekat tengah-tengah. Pastu lipat macam bentuk bantal. Letak isi ni dekat permukaan yang masak ni eh. Sebab bila lipat, nampak cantik lah, sebab yang part licin tu dekat atas.
Hmm abaikan lah erk rupa lempeng yang agak tah apa2 tu..
Mana tidaknya..sambil menebor,sambil nak ambil gambar nak wat sharing kan..hehe 




Tu dia...Durian Crepe by Fuza.
Alhamdulillah, jadi jugak walaupun tak berapa cantik..
Yang penting..warna kuning tu jadik nipis n lembut
Yang kulitnya cantik berkilat
Inti 
Don't judge the book by its cover *_^ 

** boleh juga durian di gantikan dengan mangga @ jagung krim dalam tin 




8 comments:

  1. Sedap tak? Rasa mcm mane eh? Tringin nak mkn ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap... umpama makan pau tapi inti durian. Filling tu yang buat rasa terangkat tu.
      Cubalah :)

      Delete
  2. macam sedap je nampak. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..sedap, walaupun tak pernah rasa original resepi :)

      Delete
  3. sedapnya..mesti try buat nie =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cubalah.. ni resepi tak de adjust..
      Macam tu lah sukatan Fuza buat tadi..

      Delete
  4. sedapnye,,terliur ni kak fuza =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe...cuba lah buat..kot2 xdan tu... g je beli :)

      Delete

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

Love:
Fuza Musa

 

Belong ToSulaman Lace Heaven | Designed All Reserved By KathyR’bain78