HOME DASHBOARD NEW ENTRY FACEBOOK FANPAGES INSTAGRAM SULAMAN LACE HEAVEN
Description
Blog personal santai disamping mempromosi bahan fabric sulaman terbaru dari Indonesia yang berdaftar dibawah AF DELIMA ENTERPRISE SA0285666-U

31 Aug 2012


Kata2 Ustaz Azhar Idrus



Lagu Raya #7

Masih lagi mood raya walaupun dah suam2 kuku.
Tapi tak salah kot nak dengar lagi lagu raya..

Meh dengar lagu ni..saya suka...


Selamat Hari Kemerdekaan Malaysia 
 31 Ogos 2012


31 Ogos

Tanggal 31
Bulan lapan lima puluh tujuh
Merdeka ! Merdeka !
Tetaplah merdeka
Ia pasti menjadi sejarah

Tanggal 31
Bulan lapan lima puluh tujuh
Hari yang mulia
Hari bahagia
Sambut dengan jiwa yang merdeka

Mari kita seluruh warga negara
Ramai-ramai menyambut hari merdeka
Merdeka !
Tiga satu bulan lapan lima puluh tujuh
Hari mulia negaraku merdeka




30 Aug 2012


Renung-renungkan...




World's Shortest Man and Woman Meet

 By Ryan Wallace, Senior Editor

For the first time in history, the shortest man and woman in the world have met. The shortest man, Chandra Bahadur Dangi, 72, is from a remote area of Nepal and stands 21.5 inches tall. Eighteen-year-old Jyoti Amge hails from Nagpur, India and measures just under 25 inches tall.
It was a match made in heaven for Guinness World Records, which arranged the introduction for a photo shoot to promote the upcoming release of Guinness World Records 2013 on September 13. To provide scale, a record book (12 inches in length) was placed between Chandra and Jyoti for one of the photos.
“It was an extraordinary moment,” says Marco Frigatti, the official Guinness World Records Adjudicator, who also took part in the photo shoot. “They’re both such incredible individuals. Everyone knew this was a special moment, and the atmosphere was magical.”
World's Oldest Family has combined age of 818


A Record-Breaking BirthdayWorld's Shortest Man and Woman

Jyoti secured the World’s Shortest Woman title simply by reaching womanhood on her 18th birthday in December of last year. She has a condition called achondroplasia, a genetic disorder that affects bone growth and cartilage formation. Achondroplasia is the most common cause of dwarfism.
Jyoti won't grow any taller than her current height. Due to her size, she has her clothes specially made. She sleeps in a tiny bed and uses special plates and cutlery to eat. Jyoti is currently pursuing her dream of becoming a successful actress. She has already starred in a number of Indian films.
“Since being recognized by Guinness World Records, I have been able to visit lots of different countries,” says Jyoti. “I love travelling. I have visited Japan and parts of Europe, and now I can’t wait to visit the UK.” 
Pre-order your copy of Guinness World Records 

A Record-Breaking Discovery

In February this year, Chandra made headlines around the world when he was crowned the World’s Shortest Man. Until his recent discovery, he had spent his entire life in the remote Nepalese mountain village of Rhimkholi, about 250 miles west of Kathmandu. Because Chandra has never been examined by a doctor, the cause of his short stature is unknown. According to a report from the Daily Mail, doctors suspect he has a form of primordial dwarfism.
Chandra’s 21.5-inch height also snagged him the title of Shortest Man in History, breaking the previous record of India’s Gul Mohammed, who was 22.5 in tall.
“I’m very happy that I’m being recognized by Guinness World Records and that my name will be written in a book,” says Chandra. “It’s a big thing for my family, my village and my country. I am very happy.” 
Follow senior editor Ryan Wallace on Twitter: @rwallace_yahoo

 

 

Pekena Nasi Beriyani di Restoran Kapitan Bandar Perda, Penang


Hah..tak habis lagi cerita makan.. Macam balas dendam plak erk.
Sebenarnya di kesempatan balik kampung ni lah baru kita dapat g explore tempat2 makan yang best2.
Di Restoran Kapitan Bandar Perda ni memang majoring in nasi beriyani. Sedap? 

Fuhh..memang la sedap.

Saya bila ke sini memang selalu akan order Roti Cheese Naan Tandoori.
Restoran ni terletak berdekatan dengan Jusco..hah..lepas ni jom pi window shopping..

Sentiasa Penuh


Mine :)

Budak2 ni wat kedai macam rumah depa jek,,gamat.hehehe


Waiting for our food

Nasi Beriyani Claypot Ayam

29 Aug 2012

Jalan2 raya ke3..

Cerita raya lagi..hehe
Hah, masih lagi mood raya. Nak cerita lagi pasal raya saya bersama keluarga suami di Penang.
Ni 1st open house for this raya at umah Tok Teh, di Sg Petani.

Main menu meehun sup kambing, nasi, ABC pun ada you..
Memang muka tak malu, semua benda saya nak makan. Sempat posing lagi tuh..

Meh la tengok gambar raya kami :)



Sampai2 terus beratur for ABC
Lama lagi aihh...posing dulu


With my sis in law
Kami tengah membedal


Sebahagian kami

Saya...



Jom ronda Autocity

Raya, raya jugak..macam2 makanan bedal tak hengat. Malam 25hb August..kami sekeluarga melapangkan masa g ronda ke Autocity yang terletak di Juru, Penang.

Orang2 Penang sure tau tempat ni.. Apa yang menarik kat sini?
Kalau orang KL cakap Uptown la kot tempat macam Autocity ni.
Dari pada aksesori rambut, kasut, baju, jeans, peralatan rumah seperti karpet, langsir..dan macam2 lagi..semua ada kat sini. Bawakan duit aje..

Sempat juga la depa borong baju..kasut..seluar.
Saya pulak nyaris2 rembat beg Coach..aduhai..nasib kuat Iman uols..
 Meh tengok gambar ronda2 kami..

Kami ramai2 depan entrance Autocity, Juru Penang

Lepas soping kasut

Beg...

Kedai Baju

Kedai lagi..murah belt kat sini
Beg Coach yang menjadi igauan

Kami sempat lagi posing sibuk2 ramai2 org..hehe


28 Aug 2012

Pagar/Petua Masuk Rumah Baru atau yang dah lama di tinggalkan





1. Azan
Melaungkan azan ketika pertama kali masuk opis/umah baru. Ia juga baik bg bangunan yg telah lama ditinggalkan dan tidak dihuni oleh saper2...
Dalam sebuah hadis, Rasulullah s.a.w. pernah memberitahu bahawa sekiranya sesebuah bangunan (premis/umah) itu terlalu lama dikosongkan (tanpa penghuni) ianya akan dimasuki sejenis makhluk halus (jin yg dikenali sbgai Al-'Ammar) yg suka tinggal di umah yg tidak berpenghuni.

2. membaca surah Al-Baqarah
Sebuah hadis yg diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a., Rasululuuah s.a.w. bersabda yg bermaksud;
"jgn lah kamu jadikan rumahmu spt kubur (hanya utk tidur), sesungguhnya syaitan akan lari dari rumah yang dibacakan Surah Al-Baqarah."

3. Banyakkan solat dan membaca Al-Quran
Dlm sebuah hadis lain pula, Rasulullah s.a.w. juga menggalakkan agar kita memperbanyakkan solat dan membaca Al-Quran di dalam rumah atau bangunan yang baru diduduki. Baginda bersabda yg bermaksud;
"Sinarilah rumahmu dengan memperbanyakkan solat dan membaca Al-Quran." (hadis riwayat Al-Baihaqi)

4. Baca Surah yassin, Al-Fatihah dan Al-Ikhlas
Amalkan membaca surah Yassin setiap malam terutamanya tujuh malam pertama anda menduduki rumah atau bangunan. Baca juga surah Al-Fatihah sebanyak satu kali, surah Al-Ikhlas 3 kali, selawat ke atas nabi senayak 7 kali, ayat Kursi sekali, tetapi di ayat terakhir bacalah sebanyak 7 kali.

5. Pagar rumah cara Islam.
Perbuatan memagar rumah dengan menanam atau menggantung sesuatu di penjuru atau sudut2 tertentu di rumah atau bangunan yg diduduki dgn kepercayaan bhw benda tersebut akan menjaga dan memelihara keselamatan penghuninya adalah perbuatan yang bertentangan di sisi Islam. Bgmanapu ada cara yg dibolehkan dan digalakkan mengikut ajaran Islam. Caranya dengan 'memagar rumah' dengan merenjis air yassin di sekeliling rumah. Ikut panduan berikut; ambil air kemudian baca surah Al-Fatihah, ayat Kursi, Surah 3 Kul (Al-Ikhlas, Al-Falaq dan Al-Nas). kemudian tiup ke dalam air tersebut perlahan2 hingga habis nafas. Setelah itu, jirus dan renjiskan air tersebut ke setiap penjuru rumah dengan mulai dengan penjuru yg terletak di sebelah kanan dan penjuru seterusnya mengikut arah berlawanan jarum jam.

walahualam.

p/s : kalau ada nak tambah sila share kat ruang komen k...Tak rugi berkongi ilmu..

Hormatilah kedua ibubapa kita


DaripadaAbu Hurairah r.a, sabda Rasulullah s.a.w, maksudnya:  

“Janganlah kamu membenci bapa-bapa kalian. Sesiapa yang membenci bapanya bererti ia kafir.”
 
Riwayat Muslim

Huraian:
  • Seorang ibu mahupun bapa tidak akan menjadi ibu dan bapa tanpa anak-anak dan begitulah sebaliknya. Oleh itu ibu bapa berhak mendapat penghormatan daripada anak-anak mereka sama sebagaimana anak-anak mereka berhak mendapat kasih sayang daripada ibu bapa.
  • Islam melarang keras anak-anak mencela atau memarahi ibu bapa dengan bahasa yang kasar. Anak yang mengasari ibu bapa dianggap sebagai anak derhaka yang diharamkan syurga ke atasnya oleh Allah S.W.T di akhirat kelak.
  • Oleh itu bagi mendapatkan anak-anak yang baik, ibu bapa hendaklah terlebih dahulu menunjukkan pergaulan yang baik dengan anak-anak. Apabila anak-anak yang soleh ini dapat dibentuk, tiadalah permusuhan dan perbalahan dalam keluarga. Masing-masing akan saling sayang menyayangi antara satu dengan lain.
My mak dan abah..Kasih yang tiada tolok bandingannya..


Meriah Raya Ke2..

Salam Aidilfitri semua..
Selamat berpuasa bagi yang sedang berpuasa sunat Syawal
Semua dah back to normal..yang keje dah mula bertugas..yang sekolah n belajar dah ke skolah n U memasing..
And bagi surirumah macam saya, bz ngemas kain baju n kemas umah setelah seminggu beraya ke kampung husband.

Hari Raya ke 2, seperti biasa, rutin suami ke pusara arwah umi nya. Saya pula beraya ke rumah tok mertua dekat Pinang Tunggal. Meriah as semua aunties uncles ada berkumpul di kampung. Dan yang paling best ada LAKSA..hehehe. my fav.

Bergambar dengan makcik2 n kezens

Tok belah arwah umi

Waiting 4 d food

makan kari pekat melekat u with cikgu Azrine

Makan ramai2


posing lagi..
Selepas beraya kami pi pekena nasi kandar at Restoran Hass Beriyani Nasi Kandar di pekan Kepala Batas. Perghhh..depa dok pulun kari pekat melekat. Dah lama tak pekena nasi kandar,depa pulun sakan..

24 Aug 2012

Lagu Raya #6

Seronok beraya..Rakan2 blog semua macamana?
Ada yang dah bertugas ker? Apa pun jangan sedih2 kerana raya sebulan. Kerja tu punca pendapatan.
Meh dengar lagu raya. Opis mesti masih kosong...so boleh la nyanyi kuat sesama..

Dendang Perantau.. P Ramlee

23 Aug 2012

Lagu Raya #5

Salam Aidilfitri semua.
Amboi...seronok semua beraya...dari hujung kampung kehujung kampung beraya. 
Baju raya memasing merelip relip.

Hah kali ni nak ajak dengar lagi raya versi unplugged plak..
Jom...layanzzzz

Kumpulan Raihan dan hujan - Salam Aidilfitri

22 Aug 2012

Lagu Raya #4

Alhamdulillah...sekejap je dah masuk raya ke3..
Dah kemana berjalan? Sepanjang beraya ni...kunjung-mengunjung erat silaturahim..
Jom kita dengar plak lagu ni

 Satu Hari di Hari Raya M.Nasir


21 Aug 2012

Lagu Raya #3

Salam Aidilfitri semua..
Amboi,,,sakan beraya semua..
Dah banyak ke dapat duit raya??
Ke ramai yang dah pokai? hehehe.
Meh kita dengan lagu raya bagi hapi hapi

Sesuci Lebaran - Siti Nurhaliza

20 Aug 2012

Lagu Raya #2


Salam Aidilfitri..
Penat masak malam raya? Banyak dah kumpul duit raya?
Dah berapa rumah pi beraya? Hehehe
Mesti macam2 juadah dapat di bedal musim2 raya ni. Tapi kesihatan tu jangan di ambil mudah
Yang ada darah tinggi, kencing manis, ubat jangan lupa makan.

Hari ni ialah hari nak jalan2..
So lagu ni memang lagu kesukaan saya serta my husband..
Check it out

Seloka Di hari Raya - Ujio Rashid and Hail Amir

19 Aug 2012



Menjelang hari raya...Jom dengar lagu raya..


Mood raya is here..
Alhamdulillah..selesai sudah puasa Ramadhan.. Takbir bergema sayu hati.
Moga kita mendapat hidayahNYA dan moga puasa kita di terimaNYA..
Malam ni mood masak ketupat, rendang, masalodeh,kuah kacang...susun kuih dalam bekas...iron baju raya..huh ambil tu nak jugak jenguk budak2 main mercun pop2.
Sambil2 dok wat persiapan raya esok, saya ingin tujukan lagu raya ni pada teman2 blog semua.. Kalau suka, sila komen k..



SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF JIKA ADA SALAH DAN SILAP



Koleksi Lagu2 Raya Aidilfitri

Duit Raya Sinonim dengan Aidilfitri...

Berlalulah sudah Ramadhan..sebulan berpuasa...
Alhamdulillah...kemenangan bagi yang berjaya memenuhi bulan Ramadhan dengan amal ibadat. Moga diterimaNYA.

Hah..masa kecik2 dulu, bila tiba Hari Raya, mesti dah congak2 berapa lah duit raya nak dapat esok ni. Masa tu satu hari kita berpuasa dapat RM1. perghhh..hapi tak hengat.. Apa sekali cabaran..tetap nak penuhkan puasa demi berlumba nak kan duit upah puasa tuh..

 Tapi bila dah ada anak3 ni, hah, baru tau betapa pening jugak le nak congak2 duit raya untuk anak3 sendiri, anak sedara, adik2 yang kecik serta orang tua. Apapun rezki dariNYA kita kongsikan bersama.

Berapa nak bagi tu bukan lah utk tujuan menunjuk. Yang penting ikhlas dan ikut kemampuan masing-masing.

Kanak2.....sila beratur...Sape nak duit raya meh salam dulu.... :)

Warna sampul representing different amount. Yang mana satu kita punya erk??
Alhamdulillah...tahun ni ada rezki lebih skit, maka tukar duit raya lebih skit, InsyaAllah, moga dimurahkan lagi rezki. Amin
 


 Bunga Api pada Malam 7 Likur

Wah wah..masih ramai yang berpusu-pusu ke shopping mall. Ada yang tak lengkap lagi??
Hah ni nak share lah sikit suasana anak3 bermain bunga api. Saja bagi seronok2. Tapi kami kawal, Tak biar main sendirian. Bukan apa..depa dah besar..dah berjaya berpuasa penuh, jadi bagilah peluang berhibur kejap.

Anak-anak sedang happy dan enjoying bermain bunga api dengan kawalan orang dewasa

Kemain dengan style lagi
Bunga api kucing kami panggil sejak saya kecik lagi

Entry Khas Hari Raya Aidilfitri 2012

Salam Aidilfitri semua.
Entry ni sharing khas buat teman2. Suasana berhari raya di rumah ayahbonda ku.
Sambil nak tayang baju raya..hehehe
Doakan perjalanan kami ke Penang petang nanti selamat sampai ke destinasi.
Amin

Anakanda tersayang

Keluarga ku

Bersama Ayahbonda

Ayahbonda saya

Suami tersayang


Di rumah Mak Long

Di Rumah Adik Ipar, Tini

Syahdu bila lagu hari raya berkumandang.. Lagu raya #1


Salam Aidilfiti buat teman2 sekalian..
Semua dah bangun seawal pagi nak pakai baju baru..nak ke masjid..
Semua dah bersama family tercinta..
Riuh rendah suasana kampung halaman..
Ada yang beraya di kampung sendiri, ada yang bersama keluarga mertua
Jangan kita lupa pada insan2 yang kekurangan..

Ada banyak lagu raya yang  menusuk kalbu.. kalau nak share kat sini..memang jenuh.
So selama 1 week raya ni..saya akan share 1 hari 1 lagu raya... 
1st raya is hari kemenangan..so kita kena lah dengar lagu yang happy

Selamat Hari Raya  by Ahmad Jais


Pasar Tani Raya 2012

Esok hari raya...esok hari raya...
Yes..as esok dah nak raya.. maka kenalah berjogging ke pasar tani seawal pagi pukul 6 sesudah sahur.
Memang dah di umumkan yang pada 17 dan 18hb Ogos (Jumaat, Sabtu) akan diadakan Pasar Tani Raya khas untuk Hari Raya.
Tujuan utama ialah mencari daging fresh untuk masak rendang. Selain itu nak cari daun nak buat kelongsong ketupat. Kalau beli yang dah siap selonggok tu dalam RM6. Tapi kalau anyam sendiri lagi meriah hari raya.Meh2 tengok acara saya dan emak serta my husband seawal pagi tadi.

My mom tengah order daging

Ayam murah

Sana daun ketupat

Sini daun ketupat

Yang macam ni dalam RM5. Tapi kami lagi suka anyam sendiri, baru lah rasa raya :)

 

Belong ToSulaman Lace Heaven | Designed All Reserved By KathyR’bain78