HOME DASHBOARD NEW ENTRY FACEBOOK FANPAGES INSTAGRAM SULAMAN LACE HEAVEN
Description
Blog personal santai disamping mempromosi bahan fabric sulaman terbaru dari Indonesia yang berdaftar dibawah AF DELIMA ENTERPRISE SA0285666-U

6 Jan 2013

Resepi Puding Marmar

Resepi Puding Marmar

 
Hari minggu smlm selalunya lepak di rumah. Maklumlah weekdays dah sibuk dengan hal anak-anak sekolah. So  adalah masa nak baking ke cooking yang sedap-sedap skit.
Ok, ni cerita nak buat Puding Marmar.
 
Bahan-bahan
 
2 biji telur ayam
1 Paket agar-agar
8 cawan air
1 tin susu cair
2 cawan gula
8 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar tepung kastad
1/2 cawan serbuk koko
 
 
 Bahan-bahannya as gambar di atas.


Agar-agar yang telah dibasuh, di masak hingga hancur
  First kena basuhkan agar2 before di masakkan hingga cair. Api pelahan je ok.
Apabila dah cair baru kita campurkan dengan gula hingga cair dan menggelegak.

 
Pukul telur hingga kembang
 Sementara agar-agar di masakkan di atas api perlahan, pukul telur hingga kembang, then barulah di campur dengan bahan-bahan seperti satu tin susu cair, tepung jagung, tepung kastard, esen vanilla sampai sebati.
 
Bahan puding di masak dengan api perlahan

 Once bahan yang campur-campur tu dah sebati, masukkan ke dalam agar-agar yang sedang dimasakan tadi.
Masak sehingga menggelegak "blup..blup" macam gunung berapi..hehe


Puding Marmar
 
 Ok..dah siap..
Kalau nak warna-warni, letakkan lah pewarna as u wish.
Bahagikan adunan tadi kepada beberapa bahagian sebelum dimasukkan kedalam loyang.
 
Nyum Nyum..

10 comments:

  1. Replies
    1. pos la skit nanti erk..hehehe

      Delete
  2. ingatkan mozek tadi..kl name puding mozek...baru gempak...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahahaha..kalau mozek..kena jd macam papan dam

      Delete
  3. mengancam betul rupa dia..nyam..nyam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sejukkan..pasti lagi sedap...

      Delete
  4. Yg coco tu camne? Bahagi 2 adunan satu taruk coco eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup..bahagi kepada beberapa bahagian mengikut warna yang anda mahukan

      Delete
  5. Dlm gambar ada buttercup..dlm resepi xde..tak perlukan buttercup tu?.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buttercup tu nak skit je.
      Nak bagi kilat
      Xletak pun xpe

      Delete

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

Love:
Fuza Musa

 

Belong ToSulaman Lace Heaven | Designed All Reserved By KathyR’bain78