HOME DASHBOARD NEW ENTRY FACEBOOK FANPAGES INSTAGRAM SULAMAN LACE HEAVEN
Description
Blog personal santai disamping mempromosi bahan fabric sulaman terbaru dari Indonesia yang berdaftar dibawah AF DELIMA ENTERPRISE SA0285666-U

18 May 2013

2nd Day Holiday ke Sari Ater Hotel & Resort, Bandung... May 2013

  
Hari ini adalah hari ke-2 percutian kami di Bandung, Indonesia.
 
Dari Caryota Hotel kami check out dan check in ke Sari Ater Hotel & Resort di Kabupaten Subang, Jawa Barat.
Pemandian air panas Sari Ater atau lebih dikenal juga dengan Ciater.
Wow..sounds great!!!
 
 
Alhamdulillah..dapat juga hajat nak menginap di sini.
Apa yang menarik kat sini?
Jom usha beberapa gambar..
 
 
 
                                 
Entrance 
 
 
 
 
Posing dulu
 
 
 
 
                                                        
Tu dia.. Pandangan depan Hotel di waktu malam.. Gah kan..Versatile
 
 
 
Depan Lobby Hotel..hah batu panas tu... Please Do Not Sit..
Tapi Aina siap posing lagi hah..
 
 
 
 
Petik Strawberry yukk 
 
 
 
                                                   
Jom terjun!!!
 
 
           
Syok berendam...beku wei.
 
 
Sejarah
 
Pemandian segar air panas ciater
 
Wisata Pemandian segar air panas ciater berasal dari kawah aktif Gunung Tangkuban Parahu yg letaknya tidak terlalu jauh dari objek wisata ini.
Selain dialirkan ke pemandian, air panas tersebut mengalir melalui sungai sepanjang 2.000 m yg kemudian menjadi dingin dan digunakan tuk kepentingan pengairan lahan persawahan. Konon menurut petani setempat, air ini lebih dapat mempengaruhi mutu panen dibanding air biasa.
 
Konon asal muasal kata Ciater pun bermula dari legenda. Sekitar tahun 1960-an, Embah Ebos ini, hutan di kawasan itu diubah menjadi lahan perkampungan dan diberi nama Ciater. Pada saat itu, masyarakat setempat mengalami kekurangan air bersih. Lantas seseorang bernama Embah Tajimalela mencoba memotong pohon ater.
 
Dari pohon itu ternyata keluar air yang cukup deras. Maka dari legenda itulah warga menjuluki air ater atau Ciater yang berarti air yang memancar. Pancaran air yang keluar dari pohon ater diyakini oleh warga memberi khasiat tuk mengobati sejumlah penyakit, terutama penyakit kulit. Keyakinan itu pulalah yang dibenarkan oleh bangsawan Belanda, Mr Hack Bessel, setelah melakukan penelitian terhadap air berkhasiat. Keberadaan objek wisata air panas Ciater, baru dibenahi pada 1968.
 
(Sumber info Klik Sini)
 
 
Pemandian segar Air Panas Ciater bandung memilik fasilitu seperti yang di antaranya :
  • penginapan yang berupa bungalow dengan pelbagai range harga
  • macam2 tempat makan-minum
  • kolam renang air panas yang menjadi tarikan utama
  • kawasan untuk bermain anak, remaja, dan keluarga beriadah
  • Ciater Hilltop Permanent Track, bagi yang cintakan alam semula jadi
  • Ulo Sari Water Slider dgn ketinggian 6,10 meter dan total panjang 49 meter
  • Outbond..this is fun uols.. Kanak2 pasti suka
  • Air Soft Gun
  • Buggy Cart Off Road
  • Mini Komedi Putar
Tidak hanya pemandian air panas yang terkenal di Bandung ini, namun pelbagai kemudahan lain di sediakan dan akan di perluas seperti family adventure camping park, flying fox, paintball, panahan, shooting target, go-kart, ATV, Jeep 4X4 offroad hingga Landys touring, pitch and putt golf garden dengan 9 hole. Boleh juga membawa family alami sendiri dan enjoy petik strawberry. Hah..seronok bukak?
 
 
 
 
p/s : Nanti tunggu next entry plak erk.. Tengok pulak macamana kami jelajah Hot Springnya... :)
 


1 comment:

  1. salam. saya baru balik dari bandung dan jakarta. pertama kali pergi tetapi memang seronok cuma pergi dgn travel agency ni banyak di bawa ke mall.Mangga 2 pun kejap sangat macam tak puas dan nak pergi lagi. saya setuju dengan tandas yg bersih. selama ni kebanyakkan orang bercerita memandang rendah pada negara Indonesia tetapi bila saya berada disana keadaan nya berbeza sekali. kami diraikan dan budi bahasa orang disana begitu baik. malu rasanya hati kerana selama ni mendengar berbagai khabar angin. tetapi saya tak sempat pergi ke tempat air panas ni dan kalau ianya boleh merawati penyakit kulit saya hendak bawa seseorang kesana kerana semua pakar di sini tidak ada ubat. ini adalah sebahagian ikhtiar kalau puan boleh memberi sedikit informasi saya amat berterima kasih.

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

Love:
Fuza Musa

 

Belong ToSulaman Lace Heaven | Designed All Reserved By KathyR’bain78