HOME DASHBOARD NEW ENTRY FACEBOOK FANPAGES INSTAGRAM SULAMAN LACE HEAVEN
Description
Blog personal santai disamping mempromosi bahan fabric sulaman terbaru dari Indonesia yang berdaftar dibawah AF DELIMA ENTERPRISE SA0285666-U

2 Jul 2013

MyKad Baru nampak stylo

 Salam Sejahtera semua.
Kali ni saya nak share cerita permohonan MyKad Malaysia.


Sebelum ke Jabatan Pendaftaran Negara Petaling Jaya (JPN), saya telah pun buat homework dahulu.
Apa yang patut dan tak patut disediakan supaya segala urusan berjalan dengan lancar.

1) Ambil gambar di JPN. Jangan pula bawa gambar profile FB yer..
2) Kalau hilang kena ada report polis supaya tidak dikenakan denda yang tinggi.
3) Tidak diwajibkan memakai tudung hitam seperti dulu.
 Asalkan jangan tudung putih bagi (wanita)
4) Kalau rosak, bawa IC yang rosak tu..then bayar RM10
5) Tengok kat mana uols buat..cawangan mana.
 Cawangan yang utama akan siap dalam masa sehari.
Kalau cawangan yang kecil akan mengambil masa 14 hari bekerja untuk siap.
 
 


Posing konon..before nak p snap for gambor IC



Jabatan Pendaftaran Negara Petaling Jaya




MyKad Lama..dah lunyai
Datang seawal pagi, nombor giliran tidak lah lama sangat nak kena menunggukan.
Datang awal pagi tak ada ler boring nak tunggu.



MyKad Lama vs MyKad Baru
 
 
Hah..itu dia. Mykad Baru saya dah siap.
Ada banyak lah juga ciri-ciri keselamatan yang telah pun di tambah.
Cuba bandingkan gambar MyKad saya yang lama dan MyKad yang baru di ganti tu.
Sekali imbas dah boleh perasan.
Ada gambar pemilik di sebelah tengah MyKad. Ada juga ciri- ciri keselamatan yang lain.
Makanya nampak versatile lah kan MyKad Malaysia ni.


Saya anak Malaysia!!!!

 


8 comments:

  1. masih belum tukar lagi MyKad yang baru... walaupun JPN PJ tu dekat kan... In Shaa Allah... nanti tukar jugak....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh..mmg dah swuh tukar ye..

      Delete
  2. cik nor pn tak tkar baru lagi..hihik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tukar pun pasal dah lunyai..hahaha

      Delete
  3. abis lunyai ic lame..same ler

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah..dok penyek dalam purse aje

      Delete
  4. yaya punyer xtuka lgi bru..huuu
    cntik cik fuza kite nii =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahai..malu tersipu-sipu ni. Dah almost nak 4 series dah umurnya. Tq Cik Yaya:)

      Delete

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

Love:
Fuza Musa

 

Belong ToSulaman Lace Heaven | Designed All Reserved By KathyR’bain78