HOME DASHBOARD NEW ENTRY FACEBOOK FANPAGES INSTAGRAM SULAMAN LACE HEAVEN
Description
Blog personal santai disamping mempromosi bahan fabric sulaman terbaru dari Indonesia yang berdaftar dibawah AF DELIMA ENTERPRISE SA0285666-U

30 Apr 2013

Payment Reminder for PRE ORDER MAY 2013

 
 
 
 
 
Kepada yang dah buat tempahan..dan masih  nak usha-usha, saya just nak remind, tempahan masih di buka till 3 May 2013.
 
Semua order akan mula di pos pada 20 May 2013.
Bagi yang dah ready nak buat payment, boleh start buat payment mulai sekarang.
Sila email to fuzamusa@yahoo.com untuk dapatkan detail bank akaun saya.
 
Sila juga confirmkan di dalam email tersebut :-
1) Design yang di pilih / warna / pcs yang di order.

2) Alamat untuk saya pos kan kain order tu nanti/ No hp anda
3) Sila masukkan email address saya di info E-banking jika anda membayar menggunakan ONLINE BANKING. supaya saya alert kepada yang telah buat bayaran.
atau 
wassupkan bukti pembayaran ke 019-2784580
atau
 emailkan bukti pembayaran ke fuzamusa@yahoo.com 

4) Payment 50% perlu di buat sebelum saya proceed dengan order. 
Sekiranya anda ingin membuat 100% payment, sila alert saya ok.
Tanpa payment tersebut sehingga closing date segala order anda adalah secara automatic TERBATAL
 
5) Sekiranya tiada feedback dari anda by 10 May 2013, saya anggap order anda TERBATAL
 
 
Ini adalah Terma & Syarat yang telah lama saya tetap kan untuk Pre-Order.
Sudah ramai yang menempah dan berpuas hati dengan order mereka. Alhamdulillah.
 
Kerjasama dari anda saya semua sangat saya hargai.
 
Tq for shopping with me. 
 
 
 
 
Nak jenguk koleksi kain for Pre Order May 2013? Klik sini


Inikah yang dinamakan BE Buffered Earning TQ Nuffnang

Assalam semua
Nak share story tentang BE Nuffnang.

Setiap awal minggu yakni hari Isnin saya pasti akan buat semakan di akaun Nuffnang

Surprisingly...ni 1st time ever sejak berblogging ni..ada BUFFERED EARNING muncul dalam my akaun.
Alhamdulillah....

Betul ke yer? Kenapa selama ni x notis pun. Tengok2 dah credited.
Running since March tu..


Photo is loading


Apa pun Thank You to Nuffnang
Sekurang2nya merasa lah ada BE running kat Blog saya yang serba baru nak belajar ni
Hope ada rezki dapat BE lagi ^_^..



p/s : Dah nak dekat 1 tahun wujudnya blog SULAMAN LACE HEAVEN NI :)
TQ kepada semua yang terlibat havoc kan blog yang simple ni.



RESIPI SEMASA PANTANG – IKAN

RESIPI SEMASA PANTANG – IKAN

Ikan yang boleh dimakan semasa pantang ialah:

1. Ikan haruan
2. Ikan yu
3. Ikan selar
4. Ikan gelama
5. Ikan jenahak
6. Ikan merah
7. Ikan tenggiri
8. Ikan kurau
9. Ikan bawal putih
10.Ikan senangin
11.Ikan kerisi
12.Ikan kod
13.Ikan bilis
14.Ikan siakap
15.Ikan salmon

SUP IKAN

Bahannya:
Ikan
Air masak
Sedikit minyak bijan (pilihan)
1 ulas halia (diketuk atau dihiris)
1 biji tomato (dibelah 4)
1 sudu besar lada hitam (ditumbuk)
1 ulas bawang merah (ditumbuk)
4 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 keping asam keping
Sedikit daun sup dan daun bawang
Garam (secukup rasa)

Cara 1:
1. Tumiskan lada hitam, bawang putih, bawang merah dan halia dengan minyak bijan.
2. Masukkan air dan tomato.
3. Apabila mendidih masukkan ikan.
4. Masukkan asam keping dan sedikit garam (secukup rasa)
5. Taburkan daun sup dan daun bawang
6. Biar seketika dan tutupkan api.


Cara 2:
1. Masukkan air dengan bawang putih, bawang merah dan halia
2. Masukkan tomato.
3. Apabila mendidih masukkan ikan.
4. Masukkan asam keping dan sedikit garam (secukup rasa)
5. Taburkan daun sup dan daun bawang
6. Biar seketika dan tutupkan api.


STEAM IKAN

Bahannya:
Ikan
2 Halia (dihiris)
1 biji tomato (dibelah 4)
Sedikit daun sup dan daun bawang
Garam (secukup rasa)

Caranya:
1. Letakkan halia yg dihiris (dgn jumlah yg agak byk), buah tomato yg  dipotong, daun sup & sedikit garam diatas ikan
2. Steam sampai ikan masak.


SINGGANG IKAN

Bahannya:
Ikan
Air masak
1 ulas bawang merah (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 cm lengkuas (dihiris)
1 batang serai (diketuk)
1 keping asam keping
Garam (secukup rasa)

Caranya:
1. Rebuskan air bersama bawang merah, lengkuas (yang sudah dihiris), serai, 1 keping asam keping dan sedikit garam.
2. Bila dah mendidih, masukkan ikan.


IKAN TENGGIRI GORENG HALIA

Bahannya:
1 keping ikan tenggiri
4 gm halia - di hiris dan di goreng
3 ulas bawang putih – di hiris dan di goreng
2 sudu makan minyak bijan
1-2 sudu makan kicap manis
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh garam
Minyak masak

Caranya:
1. Lumurkan ikan dengan garam dan serbuk kunyit
2. Biarkan selama 20 minit.
3. Panaskan minyak dan goreng ikan hingga garing.
4. Ketepikan.
5. Tinggalkan sedikit minyak di dalam kuali.
6. Masukkan ikan semula.
7. Tuangkan kicap dan di kacau rata.
8. Angkat ikan.
9. Taburkan halia goreng di atasnya.


IKAN TENGGIRI MASAK AIR

Bahannya:
2 keping ikan tenggiri
400 ml air
20 gm halia – di hiris
5 helai daun pegaga – di hiris
3 ulas bawang putih – di hiris
½ sudu kecil serbuk lada hitam.
Garam secukup rasa.

Caranya:
1. Campurkan kesemua bahan kecuali pegaga.
2. Didihkan sehingga kuahnya tinggal sedikit dan ikan masak.
3. Masukkan daun pegaga dan garam secukup rasa.


IKAN TENGGIRI MASAK ASAM

Bahannya:
3 keping ikan tenggiri
5400 ml air
30 gm halia – di hiris
3 ulas bawang putih – di hiris
½ cawan air asam jawa
½ sudu kecil serbuk lada hitam.
Garam secukup rasa.

Caranya:
1. Didihkan semua bahan di atas api perlahan.
2. Masak hingga kuahnya agak pekat dan ikan masak.


SUP IKAN TENGGIRI

Bahannya:
1 Ketul ikan tenggiri
sedikit minyak bijan
4 ulas bawang putih dicincang
seulas halia diketuk
1 biji tomato
sedikit daun sup

Caranya:
1. Tumiskan bawang putih dan halia dengan minyak bijan.
2. Masukkan air dan tomato.
3. Apabila mendidih masukkan ikan dan daun sup.
4. Biar seketika dan tutupkan api.


IKAN HARUAN GORENG REMPAH

Bahannya:
1 ekor ikan haruan – di potong
30 gm halia – di tumbuk
2 ulas bawang merah – di tumbuk
2 sudu besar sos lada hitam
1 sudu rempah ikan
1 sudu kecil kunyit serbuk
Garam secukup rasa.
Minyak masak

Caranya:
1. Gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Perap selama 15 minit
2. Panaskan minyak dan goreng ikan sehingga garing.
3. Panaskan minyak, tumis halia dan bawang merah.
4. Masukkan sos lada hitam, rempah ikan dan garam, kacau sekata.
5. Curahkan kuah ke atas ikan.


IKAN HARUAN KUKUS

Bahannya:
1 ekor ikan haruan
1 keping cendawan hitam – di rendam dan di hiris
30 gm halia – di hiris halus
2 ulas bawang putih – di hiris halus
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 biji limau nipis – di ambil jusnya
Garam secukup rasa.
Air secukupnya
Sedikit daun bawang dan daun ketumbar – di hiris

Caranya:
1. Kukus ikan haruan selama 20 minit.
2. Masukkan cendawan hitam, halia dan bawang putih.
3. Masukkan sedikit air. Didihkan
4. Tambahkan serbuk lada hitam, jus limau dan garam.
5. Sebelum hidang, taburkan daun bawang dan daun ketumbar.


SUP IKAN HARUAN

Bahannya:
1 ekor ikan haruan – di potong
500 ml air.
2 sudu besar minyak jagung.
30 gm halia – di tumbuk
3 ulas bawang merah – di tumbuk
2 ulas bawang putih – di tumbuk
1 sudu besar lada hitam – di tumbuk
1 keping asam keping
Garam secukup rasa.
Bawang goring
Daun bawang dan daun sup – di hiris

Caranya:
1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan tumbuk hingga naik bau.
2. Masukkan air.
3. Bila mendidih, masukkan ikan hingga masak.
4. Masukkan asam keping dan garam.
5. Masak hingga mendidih.
6. Taburkan bawang goreng, daun bawang dan daun sup.


IKAN HARUAN / IKAN BAWAL PUTIH/YU BERLADA

Bahannya:
1 ekor ikan bawal putih atau 2 ekor ikan haruan (potong 4,
buangkan kulit dan ambil isinya sahaja) atau 2 ketul isi ikan yu
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar serbuk jintan manis
Bawang putih, halia – kisar halus
1 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu besar pati asam jawa
1 biji bawang besar – potong bulat
1 biji cili merah dan hijau – di hiris
Garam secukup rasa

Caranya:
1. Bersihkan ikan dengan tepung gandum untuk hilangkan hanyir.
2. Gaulkan ikan dengan garam dan serbuk kunyit.
3. Goreng sederhana garing. Tepikan
4. Tumis halia dan bawang putih hingga kekuningan.
5. Masukkan jintan manis
6. Masukkan pati asam jawa
7. Masukkan gula.
8. Biar mendidih.
9. Masukkan lada hitam
10. Masukkan garam secukup rasa.
11. Kemudian masuk ikan.
12. Biar kuah pecah minyak.
13. Apabila ikan masak, perlahankan api.
14. Masukkan bawang besar
15. Masukkan cili.


IKAN GELAMA MASAK ASAM

Bahannya:
2 ekor ikan gelama
1 biji bawang besar – dihiris
5 ulas bawang putih - dihiris
1 ketul halia – dihiris
1 biji cili merah – dihiris
1 mangkuk air asam

Caranya:
1. Gorengkan ikan yg telah disapu garam dan kunyit.
2. Tumiskan bwg besar, bwg putih, halia dan cili.
3. Masukkan air asam dan garam.
4. Apabila mendidih tuangkan atas ikan tadi.


IKAN BAWAL KUKUS HALIA

Bahannya:
1 ekor ikan bawal putih
1 1/2 inci halia-potong tipis
1 inci kunyit-potong tipis
3 ulas bawang putih-potong tipis
2 sudu besar kicap manis
1 sudu teh lada hitam serbuk,garam
1 btg karot, bunga kubis

Caranya:
1. Lumurkan ikan dgn kicap,lada hitam dan garam.
2. Perap seketika.
3. Letakkan ikan dlm bekas...boleh alas dgn daun pisang/aluminium foil
4. Siram baki perapan kicap atas ikan
5. Tabur bahan yg dipotong atas ikan.susun karot dan bunga kubis keliling ikan.
6. Kukus hingga masak...anggaran 10-12 min atau hingga masak.


IKAN PANGGANG BERKARI
(ikan haruan, tenggiri, bawal putih, salmon, gelama, merah, jenahak atau siakap)

Bahannya:
Ikan
1 sudu besar serbuk kari
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar serbuk lada hitam
Garam (secukup rasa)

Caranya:
1. Gaulkan serbuk kari, serbuk kunyit dan serbuk lada hitam bersama sedikit 

garam
2. Lumurkan di atas ikan
3. Panggang - boleh diletak atas dapur sahaja atau dalam oven.


IKAN PANGGANG HALIA MUDA

Bahan A (diperap)
2 potong ikan tenggiri
Sedikit garam
Sedikit kunyit
Sedikit cuka

Bahan B (dihiris)
3 cm halia muda
1 biji bawang besar
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Sedikit minyak

Caranya:
1. Lumurkan bahan A pada ikan.
2. Perap selama ½ jam.
3. Kemudian panggang ikan hingga masak.
4. Tumis bahan B hingga naik bau.
5. Tabur atas ikan.
6. Siap untuk dihidang.


IKAN PINDANG
(ikan merah,jenahak, selar kuning, kerisi atau siakap)

Bahannya:
2 atau 3 ketul ikan
1 labu bawang putih (dihiris)
5 ulas bawang merah (dihiris)
1 - 2 batang cili merah (dihiris)
5 cm lengkuas (diketuk)
5 cm kunyit (dihiris)
5 cm halia muda (dihiris)
1 batang serai (diketuk)
3 – 4 keping asam gelugor
4 cawan air
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Caranya:
1. Panaskan minyak
2. Tumis bawang, kunyit, lengkuas dan halia.
3. Tuang air dan biarkan mendidih
4. Biar mendidih dulu baru masukkan ikan.
5. Masukkan serai
6. Masukkan asam keping dan garam.


IKAN BILIS LEMAK LADA HITAM

Bahannya:
50 gm ikan bilis
3 cawan air
1 cawan santan pekat
10 gm kunyit – di tumbuk
3 ulas bawang merah – di tumbuk
1 sudu kecil lada hitam – di tumbuk
Garam secukup rasa

Caranya:
1. Didihkan santan bersama air dan bahan tumbuk di atas api perlahan.
2. Masukkan ikan bilis dan garam. Gaul sekata.


IKAN BILIS BERKUNYIT

Bahannya:
50 gm ikan bilis
20 gm ibu kunyit
2 sudu kecil lada hitam
Pucuk pegaga atau daun selom secukupnya.

Caranya:
1. Tumbuk kasar ikan bilis bersama ibu kunyit dan lada hitam.
2. Siap untuk dimakan bersama ulam ulaman.


IKAN BILIS DAUN KARI

Bahannya:
50 gm ikan bilis – di goreng
1 genggam daun kari
2 ulas bawang merah – di hiris
2 ulas bawang putih – di hiris
Minyak masak.

Caranya
1. Panaskan sedikit minyak, tumiskan bawang merah dan putih hingga naik bau.
2. Masukkan daun kari dan ikan bilis. Goreng seketika dan angkat.

Dapatkan Set Berpantang di sini: http://on.fb.me/Y8EV7Q
 
 
 
RESIPI SEMASA PANTANG – IKAN

Ikan yang boleh dimakan semasa pantang ialah:

1. Ikan haruan
... 2. Ikan yu
3. Ikan selar
4. Ikan gelama
5. Ikan jenahak
6. Ikan merah
7. Ikan tenggiri
8. Ikan kurau
9. Ikan bawal putih
10.Ikan senangin
11.Ikan kerisi
12.Ikan kod
13.Ikan bilis
14.Ikan siakap
15.Ikan salmon

SUP IKAN

Bahannya:
Ikan
Air masak
Sedikit minyak bijan (pilihan)
1 ulas halia (diketuk atau dihiris)
1 biji tomato (dibelah 4)
1 sudu besar lada hitam (ditumbuk)
1 ulas bawang merah (ditumbuk)
4 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 keping asam keping
Sedikit daun sup dan daun bawang
Garam (secukup rasa)

Cara 1:
1. Tumiskan lada hitam, bawang putih, bawang merah dan halia dengan minyak bijan.
2. Masukkan air dan tomato.
3. Apabila mendidih masukkan ikan.
4. Masukkan asam keping dan sedikit garam (secukup rasa)
5. Taburkan daun sup dan daun bawang
6. Biar seketika dan tutupkan api.


Cara 2:
1. Masukkan air dengan bawang putih, bawang merah dan halia
2. Masukkan tomato.
3. Apabila mendidih masukkan ikan.
4. Masukkan asam keping dan sedikit garam (secukup rasa)
5. Taburkan daun sup dan daun bawang
6. Biar seketika dan tutupkan api.


STEAM IKAN

Bahannya:
Ikan
2 Halia (dihiris)
1 biji tomato (dibelah 4)
Sedikit daun sup dan daun bawang
Garam (secukup rasa)

Caranya:
1. Letakkan halia yg dihiris (dgn jumlah yg agak byk), buah tomato yg dipotong, daun sup & sedikit garam diatas ikan
2. Steam sampai ikan masak.


SINGGANG IKAN

Bahannya:
Ikan
Air masak
1 ulas bawang merah (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 cm lengkuas (dihiris)
1 batang serai (diketuk)
1 keping asam keping
Garam (secukup rasa)

Caranya:
1. Rebuskan air bersama bawang merah, lengkuas (yang sudah dihiris), serai, 1 keping asam keping dan sedikit garam.
2. Bila dah mendidih, masukkan ikan.


IKAN TENGGIRI GORENG HALIA

Bahannya:
1 keping ikan tenggiri
4 gm halia - di hiris dan di goreng
3 ulas bawang putih – di hiris dan di goreng
2 sudu makan minyak bijan
1-2 sudu makan kicap manis
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh garam
Minyak masak

Caranya:
1. Lumurkan ikan dengan garam dan serbuk kunyit
2. Biarkan selama 20 minit.
3. Panaskan minyak dan goreng ikan hingga garing.
4. Ketepikan.
5. Tinggalkan sedikit minyak di dalam kuali.
6. Masukkan ikan semula.
7. Tuangkan kicap dan di kacau rata.
8. Angkat ikan.
9. Taburkan halia goreng di atasnya.


IKAN TENGGIRI MASAK AIR

Bahannya:
2 keping ikan tenggiri
400 ml air
20 gm halia – di hiris
5 helai daun pegaga – di hiris
3 ulas bawang putih – di hiris
½ sudu kecil serbuk lada hitam.
Garam secukup rasa.

Caranya:
1. Campurkan kesemua bahan kecuali pegaga.
2. Didihkan sehingga kuahnya tinggal sedikit dan ikan masak.
3. Masukkan daun pegaga dan garam secukup rasa.


IKAN TENGGIRI MASAK ASAM

Bahannya:
3 keping ikan tenggiri
5400 ml air
30 gm halia – di hiris
3 ulas bawang putih – di hiris
½ cawan air asam jawa
½ sudu kecil serbuk lada hitam.
Garam secukup rasa.

Caranya:
1. Didihkan semua bahan di atas api perlahan.
2. Masak hingga kuahnya agak pekat dan ikan masak.


SUP IKAN TENGGIRI

Bahannya:
1 Ketul ikan tenggiri
sedikit minyak bijan
4 ulas bawang putih dicincang
seulas halia diketuk
1 biji tomato
sedikit daun sup

Caranya:
1. Tumiskan bawang putih dan halia dengan minyak bijan.
2. Masukkan air dan tomato.
3. Apabila mendidih masukkan ikan dan daun sup.
4. Biar seketika dan tutupkan api.


IKAN HARUAN GORENG REMPAH

Bahannya:
1 ekor ikan haruan – di potong
30 gm halia – di tumbuk
2 ulas bawang merah – di tumbuk
2 sudu besar sos lada hitam
1 sudu rempah ikan
1 sudu kecil kunyit serbuk
Garam secukup rasa.
Minyak masak

Caranya:
1. Gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Perap selama 15 minit
2. Panaskan minyak dan goreng ikan sehingga garing.
3. Panaskan minyak, tumis halia dan bawang merah.
4. Masukkan sos lada hitam, rempah ikan dan garam, kacau sekata.
5. Curahkan kuah ke atas ikan.


IKAN HARUAN KUKUS

Bahannya:
1 ekor ikan haruan
1 keping cendawan hitam – di rendam dan di hiris
30 gm halia – di hiris halus
2 ulas bawang putih – di hiris halus
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 biji limau nipis – di ambil jusnya
Garam secukup rasa.
Air secukupnya
Sedikit daun bawang dan daun ketumbar – di hiris

Caranya:
1. Kukus ikan haruan selama 20 minit.
2. Masukkan cendawan hitam, halia dan bawang putih.
3. Masukkan sedikit air. Didihkan
4. Tambahkan serbuk lada hitam, jus limau dan garam.
5. Sebelum hidang, taburkan daun bawang dan daun ketumbar.


SUP IKAN HARUAN

Bahannya:
1 ekor ikan haruan – di potong
500 ml air.
2 sudu besar minyak jagung.
30 gm halia – di tumbuk
3 ulas bawang merah – di tumbuk
2 ulas bawang putih – di tumbuk
1 sudu besar lada hitam – di tumbuk
1 keping asam keping
Garam secukup rasa.
Bawang goring
Daun bawang dan daun sup – di hiris

Caranya:
1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan tumbuk hingga naik bau.
2. Masukkan air.
3. Bila mendidih, masukkan ikan hingga masak.
4. Masukkan asam keping dan garam.
5. Masak hingga mendidih.
6. Taburkan bawang goreng, daun bawang dan daun sup.


IKAN HARUAN / IKAN BAWAL PUTIH/YU BERLADA

Bahannya:
1 ekor ikan bawal putih atau 2 ekor ikan haruan (potong 4,
buangkan kulit dan ambil isinya sahaja) atau 2 ketul isi ikan yu
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar serbuk jintan manis
Bawang putih, halia – kisar halus
1 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu besar pati asam jawa
1 biji bawang besar – potong bulat
1 biji cili merah dan hijau – di hiris
Garam secukup rasa

Caranya:
1. Bersihkan ikan dengan tepung gandum untuk hilangkan hanyir.
2. Gaulkan ikan dengan garam dan serbuk kunyit.
3. Goreng sederhana garing. Tepikan
4. Tumis halia dan bawang putih hingga kekuningan.
5. Masukkan jintan manis
6. Masukkan pati asam jawa
7. Masukkan gula.
8. Biar mendidih.
9. Masukkan lada hitam
10. Masukkan garam secukup rasa.
11. Kemudian masuk ikan.
12. Biar kuah pecah minyak.
13. Apabila ikan masak, perlahankan api.
14. Masukkan bawang besar
15. Masukkan cili.


IKAN GELAMA MASAK ASAM

Bahannya:
2 ekor ikan gelama
1 biji bawang besar – dihiris
5 ulas bawang putih - dihiris
1 ketul halia – dihiris
1 biji cili merah – dihiris
1 mangkuk air asam

Caranya:
1. Gorengkan ikan yg telah disapu garam dan kunyit.
2. Tumiskan bwg besar, bwg putih, halia dan cili.
3. Masukkan air asam dan garam.
4. Apabila mendidih tuangkan atas ikan tadi.


IKAN BAWAL KUKUS HALIA

Bahannya:
1 ekor ikan bawal putih
1 1/2 inci halia-potong tipis
1 inci kunyit-potong tipis
3 ulas bawang putih-potong tipis
2 sudu besar kicap manis
1 sudu teh lada hitam serbuk,garam
1 btg karot, bunga kubis

Caranya:
1. Lumurkan ikan dgn kicap,lada hitam dan garam.
2. Perap seketika.
3. Letakkan ikan dlm bekas...boleh alas dgn daun pisang/aluminium foil
4. Siram baki perapan kicap atas ikan
5. Tabur bahan yg dipotong atas ikan.susun karot dan bunga kubis keliling ikan.
6. Kukus hingga masak...anggaran 10-12 min atau hingga masak.


IKAN PANGGANG BERKARI
(ikan haruan, tenggiri, bawal putih, salmon, gelama, merah, jenahak atau siakap)

Bahannya:
Ikan
1 sudu besar serbuk kari
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar serbuk lada hitam
Garam (secukup rasa)

Caranya:
1. Gaulkan serbuk kari, serbuk kunyit dan serbuk lada hitam bersama sedikit

garam
2. Lumurkan di atas ikan
3. Panggang - boleh diletak atas dapur sahaja atau dalam oven.


IKAN PANGGANG HALIA MUDA

Bahan A (diperap)
2 potong ikan tenggiri
Sedikit garam
Sedikit kunyit
Sedikit cuka

Bahan B (dihiris)
3 cm halia muda
1 biji bawang besar
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Sedikit minyak

Caranya:
1. Lumurkan bahan A pada ikan.
2. Perap selama ½ jam.
3. Kemudian panggang ikan hingga masak.
4. Tumis bahan B hingga naik bau.
5. Tabur atas ikan.
6. Siap untuk dihidang.


IKAN PINDANG
(ikan merah,jenahak, selar kuning, kerisi atau siakap)

Bahannya:
2 atau 3 ketul ikan
1 labu bawang putih (dihiris)
5 ulas bawang merah (dihiris)
1 - 2 batang cili merah (dihiris)
5 cm lengkuas (diketuk)
5 cm kunyit (dihiris)
5 cm halia muda (dihiris)
1 batang serai (diketuk)
3 – 4 keping asam gelugor
4 cawan air
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Caranya:
1. Panaskan minyak
2. Tumis bawang, kunyit, lengkuas dan halia.
3. Tuang air dan biarkan mendidih
4. Biar mendidih dulu baru masukkan ikan.
5. Masukkan serai
6. Masukkan asam keping dan garam.


IKAN BILIS LEMAK LADA HITAM

Bahannya:
50 gm ikan bilis
3 cawan air
1 cawan santan pekat
10 gm kunyit – di tumbuk
3 ulas bawang merah – di tumbuk
1 sudu kecil lada hitam – di tumbuk
Garam secukup rasa

Caranya:
1. Didihkan santan bersama air dan bahan tumbuk di atas api perlahan.
2. Masukkan ikan bilis dan garam. Gaul sekata.


IKAN BILIS BERKUNYIT

Bahannya:
50 gm ikan bilis
20 gm ibu kunyit
2 sudu kecil lada hitam
Pucuk pegaga atau daun selom secukupnya.

Caranya:
1. Tumbuk kasar ikan bilis bersama ibu kunyit dan lada hitam.
2. Siap untuk dimakan bersama ulam ulaman.


IKAN BILIS DAUN KARI

Bahannya:
50 gm ikan bilis – di goreng
1 genggam daun kari
2 ulas bawang merah – di hiris
2 ulas bawang putih – di hiris
Minyak masak.

Caranya
1. Panaskan sedikit minyak, tumiskan bawang merah dan putih hingga naik bau.
2. Masukkan daun kari dan ikan bilis. Goreng seketika dan angkat


29 Apr 2013

Koleksi Pre-Order Kain Sulam Indonesia : May 2013

Shopping Pre Hari Raya dah mula!!! Awal? Ish..dah masanya.. Nanti tak de lah berebut kat tailor nak siapkan baju kan?
 
Meh jenguk-jenguk kat sini

Open for Pre-Order Now.
 
 Oleh kerana permintaan sangat menggalakkan maka saya terpaksa memendekkan tarikh untuk order.

Last date to place order 3 May 2013

50% Pre-Order payment  latest by 10 May 2013




Berminat?

Serius buyer only yer :)




   PM/ Wassup only 019-2784580
 

Sila nyatakan nama, jenis sulam pilihan, warna, dan confirmkan. Boleh juga attachkan gambar sulam yang diingini dalam email tu nanti supaya senang nak berkomunikasi

CTH : Nora from Kajang, 2pcs Sulam Teratai 2 tone, confirm, 50% bayar on 30 April


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 







Payment Advise : KLIK SINI

Boleh juga tengok sini            : Sulam Kerawang Benang Kodok 
Boleh tengok sini pulak      : Sulam Semi Sutera Bunga Organza
Boleh jugak singgah sini    : Sulam Teratai
Boleh jenguk sini juga        : Sulam Imma Cotton
Boleh jugak klik kat sini      : Sulam Ros "S" Plain

26 Apr 2013

Senyum Kambing Selipar Masjid

 
 
Assalam.
Selamat berpusu-pusu ke masjid untuk menunaikan Solat Jumaat.
Takut selipar Jepun kita yang tak seberapa tu lesap?
Mungkin ini cara yang terbaik.
 
 
 
 
 
p/s : Apa agaknya pengajaran daripada Khutbah Jumaat hari ni??


25 Apr 2013

BBPlus Kolagen Hasil Selepas Penggunaan yang konsisten


 
 Saya sekarang April 2013





7 HASIL KULIT CANTIK
1. Kulit wajah berseri dan cerah
2. Kulit lebih anjal dan tegang
3. Kulit lebih halus dan gebu
4. Kulit lebih lembab
5. Kulit lebih licin serta kurang garis halus dan kedutan
6. Kulit lebih cepat sembuh dan pulih
7. Kulit kurang kesan kerosakan akibat sinaran matahari
 

 
KESAN KOLAGEN KE ATAS BADAN
 memelihara ketegangan dan keanjalan kulit
...
memelihara kelembapan kulit
menyokong baikpulih tisu dari kecederaan otot dan tulang
menguatkan otot dan tulang
membantu hati dalam proses detoksifikasi(buang toksin)
memelihara kelenturan sendi
mengurangkan keradangan(inflammation)
memberi tenaga
membantu pola tidur
memulihkan penyakit saraf dengan membina semula lapisan protin pada saraf




"Apa sahaja produk kesihatan yang anda ingin cuba dan lihat hasilmya mestilah disiplin menggunakannya sekurang-kurangnya 3bulan secara konsisten.
Setiap individu tidak sama penerimaan badannya.  Bukan hanya untuk kulit cantik putih tetapi lain orang lain tindak balas yang di alaminya. InsyaAllah kita ikhtiar untuk kesihatan.
 Cantik di dalam maka teserlah di luar. Amin"
 
 
 
 
Dapatkan stock anda sekarang.
Kindly pm me for further details
pm/wasup 019-2784580
email : fuzamusa@yahoo.com

24 Apr 2013

Hadiah Istimewa Hari Ibu 2013 Bersama Mary Kay


Mencari hadiah untuk IBU TERSAYANG?
Hadiah Hari Ibu untuk ibu2 yang cantik di luar sana
Oh ya para suami boleh juga hadiahkan buat IBU kepada anak2 anda.


 PM for details :)


019-2784580
or email fuzamusa@yahoo.com




(Valid til 15 May 2013)

Tunjukkan kasih saying anda agar IBU2 merasa diri mereka dihargai


Wordless Wednesday #10 2013

answer ?

Pre Order Sulam Rose S Plain - May 2013

Masih ramai yang tercari-cari SULAM ROSE "S" PLAIN???
 
Hah ni ada  few stocks yang boleh anda booking dengan deposit 50% kalau berminat k
Siapa cepat dia dapat coz limited stock.
 
STOCK ADALAH SEPERTI DI DALAM GAMBAR SAHAJA
 
Meh jenguk-jenguk kat sini

Open for Pre-Order Now.


Last date to place order 10 May 2013

50% Pre-Order payment pun latest by 10 May 2013

 

Berminat?
Serius buyer only yer :)
 

PM/ Wassup only 019-2784580
 

Sila nyatakan nama, jenis sulam pilihan, warna, dan confirmkan. Boleh juga attachkan gambar sulam yang diingini dalam email tu nanti supaya senang nak berkomunikasi


CTH : Nora from Kajang, 2pcs Sulam Teratai 2 tone, confirm, 50% bayar on 30 April
Harga yang saya offer adalah harga yang the best. Jangan bandingkan dengan seller di blog lain yer.
Harap anda semua dapat berikan kerjasama
And TQ for shopping here :)

 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

22 Apr 2013

Seterika Mini for travelling satu keperluan

 

Mini Portable Travel Temperature Control Handy Electric Clothes Shirt Cloth Iron


 
 
 
 
 
 
Harga : AU $10.99
 
 
Assalam uols.
Hah mungkin ada antara kita ni yang kerap travel. Meeting Dating..apa aje lah kan.
Baju renyuk letak dalam beg. Nak hantar iron was like wow harganya. Kalau boleh claim tak pe lah. Kalo kena bayar sendiri? Duduk seminggu mau kopak.
 
Tambahan pulak macam saya ni yang bertudung. Nak juga ler iron tudung tu, Sat g bertudung berlapis bertingkat bagai, kedutnya pun berketak ketak.
Uish..tak rock la uols.
 
Makanya saya nak share kat sini tentang kewujudan seterika mini ni.
Mudah nak bawa, kecik molek.
Hah kepada yang berminat tu boleh lah survey kat ebay.
Memang berguna benda2 macam ni.
 
 
 
Kat mana nak beli? Klik sini


21 Apr 2013

DOA UMMU SALAMAH

Ummu Salamah radhiallahu ‘anha mengisahkan: Aku pernah mendengar Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda:

“Barang siapa ditimpa musibah, selanjutnya ia berkata:….
 

إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ اللَّهُمَّ أْجُرْ نِيْ فِيْ مُصِيْبَتِيْ وَأَخْلِفْ لِيْ خَيْرًا مِنْهَاInnaa lillaahi wa innaa ilaihi raaji`uun, allahumma ajurni fii musiibatii wakhlufli khoiron minhaa

Sesungguhnya kami milik Allah dan sesungguhnya kepada-Nyalah kami akan kembali. Ya Allah, berilah pahala atas musibah yang menimpaku dan berilah saya ganti yang lebih baik darinya.”(Muslim).
 
 
Niscaya Allah melimpahkan pahala kepadanya dalam musibah yang menimpanya itu dan menggantikannya dengan yang lebih baik dari apa yang telah sirna darinya.
 
 
Dan tatkala suamiku Abu Salamah meninggal dunia, akupun mengucapkan itu, sebagaimana yang diajarkan oleh Rasulullah ‘alaihi wa sallam, dan ternyata Allah menggantikanku dengan yang lebih baik dari Abu Salamah yaitu Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam (HR. al-Bukhari)

20 Apr 2013

Jalan jalan cuti sekolah ke Cameron Highlands Part 2 : Ronda-ronda


Assalam semua..
Sambungan dari cerita Part 1. Meronda ke Cameron Highlands.




Dah namanya ke Cameron Highlands, semestinya sinonim dengan strawberry. Posing dengan replica strawberry is a must hehehe.
 
 
Jangan lupa try aiskrim Strawbery ye uols. Sama tak sama tu tak sure ler kan..yang penting Made in Cameron Highlands. Manis2 masam. RM1.00 satu..
 
 
 
 

 Lagi satu kemestian ialah cari  buah Strawbery fresh. Saya kurang gemar makan strawberry so tak de lah tapau sangat




 Next..cactus.. Macam2 jenis..macam2 warna dengan harga yang berpatutan.
Beli jangan tak beli





Oh ya.. sayur-sayuran fresh dan murah. Rasa nak tapau semua tapi next time kena naik bawa lori la kot erk? hehehe



 Jangan lupa juga singgah beli buah tangan sebagai kenang-kenangan.. T-Shirt, bantal strawberi, keychains, poskad, dan macam2 lagi. Harga tak de lah murah sangat. Tapi masih mampu beli




 
Panas-panas terik sempat juga nak posing kat depan entrance Genting Lavender.
Nak masuk masa tu tersangat lah ramai orang and ada bayaran yang di kenakan.
 
Boleh Nampak kan colorful lavender kat dalam tu?
 
 
 
 Ok..next trip ialah ke BOH Sungei Palas. Hm tujuannya bukan nak tengok lading tea or beli sekotak dua tea yer.. tetapi.....



 Tu hah!!! Pasal kat tempat tu. Tempat penggambaran Ombak Rindu, scene Aaron Aziz dengan Lisa Surihani. Ada ingat uols? Eh bukan saya yang fanatik yer..Mr Husband!! Percayalah


 Fuhh penat mendaki,,harus ambil gambar buat kenangan. Kalau ajak 2nd time..kena fikir banyak kali kot..


Ok..jom menurun bukit plak..huhu..boleh kurus ke senaman macam ni??
 
Ok..posing tarik nafas sat..huh..mongah den!! Cer tengok makcik kat belakang tu.. Jenuh wei nak mendaki dan menurun bukit ni. (Nampak sangat tak lasak erk. Alasan je ..hehehe)
 
 
Ok...selesai seba sedikit cerita jelajah Cameron Highlands.
Semoga dapat la kot bagi uols gambaran tentang tempat peranginan di Malaysia
 
 
 
 
 

19 Apr 2013

Kuliah Subuh Kasih pada isteri

Photo
 
 
Hargailah sesame pasangan seperti mana zaman bercinta.
Kalau tak bercinta before..hargailah amanah masing2
Hidup di dunia ini hanya sementara.
 


18 Apr 2013

PRE- ORDER Sulam Semi Sutera Bunga Organza - May 2013

Meh jenguk-jenguk kat sini.
Open for Pre-Order Now.
Last date to order 10 May 2013
50% Pre-Order payment pun latest by 10 May 2013
 
 
 
 
Sulam Semi Sutera Sulam Organza
Material : Semi Sutera
Ukuran : 4 Meter
Tak perlu lining

 



  Berminat pm segera!!



Wassup 019-278 4580
 
 
 Stok adalah limited!!!!
 
 
 
 
 

Pink


\
Brown



Green




KLIK SINI FOR KOLEKSI PRE ORDER MAY 2013

Pre-Order Cotton Imma Sulam - May 2013

 
 
Kepada peminat kain cotton, ni ada design material best. Kain tak renyuk. InshaAllah
 
Meh jenguk-jenguk kat sini.
 
Open for Pre-Order Now.
Last date to order 10 May 2013
50% Pre-Order payment pun latest by 10 May 2013.

 

Berminat?

  PM/ Wassup only 019-2784580

 
 





17 Apr 2013

Apabila termengidam

Tahniah?
Jaga kesihatan?
 
Oh tidakkk.. Bukan seperti yang di sangkakan yer..
Tajuk je gempak..hehehe
 
Sebenarnya saya termengidam beg COACH.
 
So petang-2 boring ni..saje usha-2
Meh lah sama2 mengidamdesign pilihan anda hehehe
 
 
Coach 20243 Black
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Coach 21124 Black
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                  
Coach 22861
 
 
 
 
 
 
 
                              
Coach 15957
 
 
 
 
p/s : Saje je buat entry ni mana tau kot Mr Husband ada baca, nak belikan on our Wedding Anniversary yang coming soon tu :)..hehehe
 
 

 

Belong ToSulaman Lace Heaven | Designed All Reserved By KathyR’bain78