HOME DASHBOARD NEW ENTRY FACEBOOK FANPAGES INSTAGRAM SULAMAN LACE HEAVEN
Description
Blog personal santai disamping mempromosi bahan fabric sulaman terbaru dari Indonesia yang berdaftar dibawah AF DELIMA ENTERPRISE SA0285666-U

21 Feb 2014

Resepi Puding Kastard Sumi Jelly

Jom cuba resepi pudding ni pulak..mudah murah je bahan-bahannya.
 

 
Resepi ASAL KLIK SINI
Dapat tau pasal resepi ni dari CHEKGU AZRINE
 
Bahan-bahannya : Sumi jelly 1-2 bungkus (ikut suka)
Agar2 bertali 1 bungkus
Gula 5-6 sudu besar
Susu cair 1 tin
Tepung kastard 4-5 sudu besar
Air
*Tips* Saya tambahkan 4 sudu tepung jagung untuk bagi teksturnya kenyal sedikit

Cara-caranya : 1. Susun sumi jelly yang yang dah dibuka ke dalam bekas. Ikut suka la nak susun cemana :)
2. Didihkan air dalam periuk
3. Masukkan agar2 dan gaul sehingga dah tak bertali
4. Masukkan susu cair
5. Masukkan gula
6. Masukkan tepung kastard yang dah dibancuh dengan sedikit air
7. Gaul semuanya atas api yang sederhana
8. Bila dah siap, tuangkan agar-agar tu ke dalam bekas yang berisi sumi jelly tadi
9. Sejukkan

 
 

Puding Kastard Sumi Jelly

Saya guna bekas corak coz nak bagi cantik masa potong nanti

Puding Kastard Sumi Jelly dari pandangan atas
 
Keratan rentas. ada brown coz saya letak skit koko dalam adunan then selang-selangkan dengan kastard kuning.
 
Dah siap utk dimakan!
 


19 comments:

  1. Canteknya bekas
    Sekligus puding pun jd cantek gak =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hah. .saje terlebih rajin susun. Tq resepi nya

      Delete
  2. best gak bila dah potong nmpk colourfull.... tq for sharing fuza..

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. Majlis utk budak2 boleh buat. .

      Delete
  4. Sumu jelly.... huhuhu masa kekecik ingat iklan sumi jelly ni kat tv...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan..hehe..bdk2 sekarang hardly layan sumi ni

      Delete
  5. sedapnye..boleh la try ni..cam beshh je..hehe
    thanks share cik fuza ^_^

    ReplyDelete
  6. cantik je tersusun sumi tu..saya pernah buat resepi ni tp saya belah2 sumi tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1st time cuba..tu yg susah payah cari acuan bunga ni :)

      Delete
  7. resepi yang mudah dan nampak sedap :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hari guru hari lahir hari hari pun boleh buat. .sedap..

      Delete
  8. Replies
    1. Cik Mun cuba tau.
      Leh wat menu party nanti

      Delete
  9. eeemmmm...mengiurkan :-)..ptg ni nak buat..insyaAllah

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

Love:
Fuza Musa

 

Belong ToSulaman Lace Heaven | Designed All Reserved By KathyR’bain78