HOME DASHBOARD NEW ENTRY FACEBOOK FANPAGES INSTAGRAM SULAMAN LACE HEAVEN
Description
Blog personal santai disamping mempromosi bahan fabric sulaman terbaru dari Indonesia yang berdaftar dibawah AF DELIMA ENTERPRISE SA0285666-U

26 Aug 2014

Loom Band fenomena kanak-kanak masa kini

Apa itu Loom Band?
Sebenarnya Loom merupakan kata asal Mesin menenun.
Band pula ialah Getah atau pun kita panggil Rubber Band.
 
Trend ini sebenarnya telah lama di kalangan kanak-kanak di Amerika.
Tetapi kini dah mula masuk ke Asia juga Malaysia di mana ianya mula menjadi satu ketagihan kreatifitas baru masa kini. Bagus juga sebenarnya kerana dapat mengelak anak-anak asik mengadap I-Pad ataupun video game 24/7 seharian.
 
Pada saya, permainan ini dapat membina daya pemikiran anak-anak untuk menggabungkan warna-warna yang berpadanan untuk mendapatkan hasil anyaman yang cantik. Selain itu dapat juga lah mengisi masa lapang anak-anak didalam pengawasan di rumah.
Oh ya, hasil anyaman ini boleh dijadikan gelang tangan, cincin, pengikat rambut, hiasan handphone, penanda buku dan macam-macam lagi.
Disini kita dapat menilai tahap daya kreativiti kanak-kanak tersebut
 
Peranan ibu bapa ialah memastikan anak-anak tidak membazir dengan pembelian yang tanpa kawalan.
 
Meh tengok hasil kerja tangan dari Aina.
Hmm tak sangka pula dia ni ada bakat kreatif macam ni.
Alhamdulillah.
 
Aina memilih Loom Band
 
Yang paket macam ni rm1.90 sepaket
 
Yang paket warna terang ni RM4.90 sepaket
 

Loom Band RM1.90 sepaket
 
Loom Band dengan pelbagai warna
 
Loom Band Rainbow

Baby G vs Loom Band Pinky

Loom Bands Frozen RM7
 
Koleksi basic Loom Bands Aina

Loom Band Honolulu Bracelet

23 comments:

  1. Yang di rumah pun sama Fuza siap berjual bagai di sekolah :)
    Ok la dapat depa belajar proses jual beli sama (amik order x amik duit bila dah siap kawan kata tangguh dulu sebab x cukup duit nak bayar..sian pula dengarnya)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah.. Berjualan tu yg xtahan. Semua pakcik makcik jada mangsa pembeli ni. Abahnya pun dipaksa! Hahaha

      Delete
  2. asslmkm kak.. waaa.. kreatifnya ank akk buat.. cantik.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah
      Tu ler, akak pun xreti nak anyam tuh.
      Macam2 design

      Delete
    2. Sel2 otak dorang sdng berhubung kak.. Tu yng menjadi tu..

      Delete
    3. Hah..kena minum susu Anmum lah erk hehee

      Delete
  3. cantik..kreatif aina nie..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Nor,,
      La ni dia tgh belajar hat bunga plak

      Delete
  4. Cntik la lya jrg nmpk jual kat cne

    ReplyDelete
  5. br ni tgk gak anak2 sepupu sibuk dok pkai n bincang psai bnda ni ms open house

    ReplyDelete
    Replies
    1. haru aihhh..sikit2 jadi berhengget-hengget

      Delete
  6. Adik ana pun, sibuk bebel2 nak beli getah tu. Ana pun belikanlah 2 paket, sekali tgk dalam sehari dia boleh siapkan banyak2 sekali. Buat pakai tgn je. Siap adiahkan utk kakak dia sekali. Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hat kat umah ni...dah berpaket-paket

      Delete
  7. waaa.. pandai anak akak buat.. syaz pon dh macam bebudak suka tgk loom band nih.. hahaha... :D

    ReplyDelete
  8. memang dah jadi trend loom band ni...ramai yang buat. Cantik dan warna warni :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada macam2 design. Yang basic je

      Delete
  9. owhh..padan lah budak tempat kje saya penuh dgn bnda ni kat tgn..hehee :)

    ReplyDelete
  10. ada jual dimana ni ? :D

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

Love:
Fuza Musa

 

Belong ToSulaman Lace Heaven | Designed All Reserved By KathyR’bain78