HOME DASHBOARD NEW ENTRY FACEBOOK FANPAGES INSTAGRAM SULAMAN LACE HEAVEN
Description
Blog personal santai disamping mempromosi bahan fabric sulaman terbaru dari Indonesia yang berdaftar dibawah AF DELIMA ENTERPRISE SA0285666-U

24 Oct 2014

Jeruk Mangga Asamboi fenomena October 2014

...Assalamualaikum & Salam Sejahtera...
 
 Mangga Mempelam Asam
Sana sini Facebook, Blog, Instagram, Twitter, semua sedang hangat berbincang tentang
Jeruk Mangga Asamboi.
Siapa yang mulakan fenomena ini?
 
Buat masa ini semua sedang berlumba-lumba mencuba resepi mudah ini.
Ada juga yang telah pun memulakan perniagaan kecilan.
Malas nak menghiris, order aje. Harga pun berpatutan.
 
Saya bukanlah peminat tegar Mangga Muda. Makanya tidaklah kemaruk sangat nak buat.
 Cuma saya terfikir mungkin boleh digantikan dengan Apple, Guava, Betik Muda,  dan pear mengikut kegemaran masing-masing.
 
Hah, rasanya jangan diamalkan pemakanannya terlalu kerap. Nanti ada yang berkejar ke bilik termenung nanti. Tapi sekali makan pasti ralit.
 
Resepi?
Ada macam-macam versi saya tengok.
Namun bahan-bahannya sangatlah mudah dan murah.
 
Bahan-bahan
Mangga muda/ manga lemak manis/ guava/ apple/pear/ (ikut kesukaan masing-masing)
Asamboi / Jeruk Kulit Limau
Sedikit gula/Cili api potong/Serbuk lada (mengikut citarasa masing-masing)
Garam (mengikut citarasa masing-masing)
 
*Semua bahan di atas di perap terlebih dahulu
 
Mempelam Muda Fresh di pokok rumah jiran

Zoom in hat Mangga masam
Nina Ariffin gantikan dengan Apple Hijau



http://azrinzfamily.blogspot.com/2014/10/resepi-jeruk-mangga-asamboi.html
Jeruk Asamboi by cHekgu Azrine. Jom tengok RESEPI


 
Visit FACEBOOK Saza Liz kalau ada yang nak order

38 comments:

  1. Replies
    1. Merecik dah ni
      Adoi... Gejala sungguh!!
      Hehe

      Delete
  2. hehehe...sama la..kecur air liur tengok...tak boleh start layan, nanti nasi pun tak nak makan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu sis
      Akak ni pesen kalau makan jeruk tu mmg kenyang 14hari xmakan nasi.
      Dengeres!!

      Delete
  3. Amboi..pagi2 buat che' terliuq ja hang ni Fuza..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hah.. Ceq order aje
      Tengah tunggu Abam posmen kan pintu gerbang Selangor ni!!

      Delete
  4. Salam singgah Jumaat sis...terliur tengoklah sis...nak juga...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meh meh
      Kita sesama try test.
      Akak pun dah order ni

      Delete
  5. Sekarang ramai orang buat pesen lagu ini. Haritu Azwar cuba buat buah-buahan di potong letak dalam air mineral dan perap dalam peti. Yang asam ini belum cuba lagi.. :0

    ReplyDelete
    Replies
    1. Letak dlm air dia jd lembut kan
      Uish sedap tuh
      Nak jugak!!

      Delete
  6. Sally belum terasa nak makan..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak tengok hat pelam kuning tu..perghhh menosok qolbus

      Delete
  7. Replies
    1. Penggemar jeruk dan hat suka cicah kicap tu mesti kecur ayaq liur kan

      Delete
  8. Replies
    1. Nanti nak cuba letak guava
      Perghhh

      Delete
  9. mak aihhh..terasa kemashaman die..auchhh..ngidammm :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ganti dengan pelam lemak manis sis
      Tu diaaa

      Delete
  10. siap orang buat jual..kan...fenomena betul..ehheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dan saya lah antara yang membeli ..hehe

      Delete
  11. Aaaa, saya tak reti makan. Masam sangat :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi yang mangga kuning ni sedap sis..manis, tak de masam langsung.. Sedap

      Delete
  12. Femes jeruk ni tapi IM tak rasa lagi. Hehe

    ReplyDelete
  13. Glamor dah jeruk pelam asam.boi ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sana sini semua dah mencubanya :)

      Delete
  14. hahaha ramai kawan post gambar jeruk mangga ni. bestnye rumah sapa yang ada mangga. CT tak jumpa pun mangga muda kat area parit buntar ni..

    ReplyDelete
  15. ramai sungguh blogger up jeruk asam boi ni . jeles tau . my mangga dah jadi jeruk biasa ... waaa ... P/S ; saya aktif di blog baru ... http://cetusanmind.blogspot.com/

    ReplyDelete
  16. Kita tak suka makan asam...tapi tengok gambar macam best aje...

    ReplyDelete
  17. salam kenal dik,
    memang dok cari cari resepi ni, terjumpa blog Fuza masa BW. Wah...like attracts like nampaknya. Lepas ni memang kena buat. teringin nak makan. Tak try lagi.

    ReplyDelete
  18. Saya ada jual Jeruk Pelam Asam Boi Banjir untuk sekitar Seri Hartamas, Bukit Kiara, Mutiara Damansara, Manjalara, Gombak dan Kuala Lumpur

    Jeruk Pelam Asam Boi Banjir ini dibuat dengan penuh citarasa. Anda pasti berselera, Dijamin Bersih & Halal. Saya mempunyai stok buah pelam/ mangga muda yang segar dari ladang dibuat mengikut tempahan semasa.

    Ada 2 saiz bekas :

    Saiz kecil - RM 5.00
    Saiz Besar - RM 10.00
    Saiz ikut kilo bagi majlis 15.00
    Beli banyak ada diskaun lagi.

    ★ boleh request tahap kepedasan★
    - Extra pedas
    - Sederhana pedas
    - Kurang pedas

    Hubungi saya @ sms @ Whatsapp : Kak Nor 0173837039
    Saya suka berhubung whatsapp untuk tempahan segera.

    Penghantaran adalah percuma bagi tempat yang dinyatakan.Selain daripada itu dikenakan bayaran penghantaran.

    http://jerukpelamasamboi.blogspot.com

    ReplyDelete
  19. Klau sy buat x buh cili kut.. Hehe

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

Love:
Fuza Musa

 

Belong ToSulaman Lace Heaven | Designed All Reserved By KathyR’bain78