HOME DASHBOARD NEW ENTRY FACEBOOK FANPAGES INSTAGRAM SULAMAN LACE HEAVEN
Description
Blog personal santai disamping mempromosi bahan fabric sulaman terbaru dari Indonesia yang berdaftar dibawah AF DELIMA ENTERPRISE SA0285666-U

18 Nov 2014

Resepi Kek Red Velvet Senang, mudah dan sedap

...Assalamualaikum & Salam Sejahtera...
 
 
RESEPI KEK RED VELVET
 
 360gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bicarbonate
1 sudu teh garam
2 sudu besar serbuk koko
400gm gula halus
1 cawan minyak jagung
2 biji telur A
1 cawan buttermilk
2 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar pewarna merah
1 sudu teh cuka masakan
1/2 cawan air kopi/nescafe panas
(mesti letak untuk dapatkan kek yang lembab)
 
Panaskan oven pada suhu 170'C -180'C
Sediakan 2 loyang 
 
 
CARA-CARANYA
 
Dalam 1 bekas satukan dan ayakkan
- tepung
- baking powder
- soda- serbuk koko
- soda bicarbonate
- garam
 
Dalam 1 bekas yang lebih besar, satukan
- gula dan minyak
- telur
- buttermilk
- esen vanilla
- pewarna merah
Gaulkan dengan whisk atau spatula.
Tambahkan air kopi panas dan cuka masakan.
Gaul Rata
 
Tambahkan bahan tepung yang di ayak sedikit- sedikit dan gaul rata.
Tuangkan adunan sama banyak dalam 2 Loyang.
 
Bakar selama 40minit sehingga masak.
Cucuk tengah kek dengan lidi untuk menentukan kek telah masak.
Sejukkan sebelum dihias.
 
Bahan-bahan Kek Red Velvet


Ready untuk di bakar


Bakar selama 45 minit

Kek Red Velvet yang siap di bakar

Kek disejukkan sebelum dihias

Icing mentega di sapu rata di atas kek

Tak pandai nak deco kek . Belasah je

Kek Red Velvet resepi mudah
 

17 comments:

  1. Sgt mudah nak mmbuatnya,hrp jdila klau lya buat

    ReplyDelete
  2. nape nmpk coklat je.xnmpk merah? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab saya bubuh serbuk coffee.

      Delete
  3. cantiknye kak..mudah ke tu?bagi saya yang tak pandai buat kek..emm..cam susah je

    ReplyDelete
  4. mcm susah je.. tp teringin nak buat..

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. 1st time mencuba ni Sofu

      Delete
    2. 1st time pun dah sedap mesti repeat la kan :)

      Delete
  6. Deco2 tak penting..yang penting rasanya..hahah..akN??

    ReplyDelete
  7. Gebunya...mesti sedap ni! Hehe

    ReplyDelete
  8. alahai bilala nak rasa nih..
    kompem sedap kalau u buat

    ReplyDelete
  9. kak... kita suka tau red velvet... suka sangat2..
    Mama Niza

    ReplyDelete
  10. Sedapnya kak.. Sy ni pntng btl nmpk kek..

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

Love:
Fuza Musa

 

Belong ToSulaman Lace Heaven | Designed All Reserved By KathyR’bain78