HOME DASHBOARD NEW ENTRY FACEBOOK FANPAGES INSTAGRAM SULAMAN LACE HEAVEN
Description
Blog personal santai disamping mempromosi bahan fabric sulaman terbaru dari Indonesia yang berdaftar dibawah AF DELIMA ENTERPRISE SA0285666-U

16 Dec 2014

Keselamatan semasa menaiki TEKSI

...Assalamualaikum & Salam Sejahtera...
 
Siapa biasa naik TEKSI?
Pernah tak anda rasa was-was? 
Takut?
 Fikir bahaya naik TEKSI?
Takut kena culik?
Fikir kes rogol?
 
Ye, mungkin bukan semua pemandu TEKSI tu berniat jahat.
Namun langkah berhati-hati untuk mengelakkan sesuatu yang tidak diingini berlaku adalah perlu. 
 
  • Kalau saya tahan TEKSI mula-mula sekali saya akan perhati keadaan keretanya, serta pemandu. Yelah, kalau rupanya mencurigakan, pasti saya tak naik.
  • Saya akan jelling ke plat nombor kereta. Apabila masuk ke dalam TEKSI saya akan snap nombor plat yang ada disisi pintu.
  • Terus saya akan telefon Mak ke, Abah ke, Mr Husband ke, or sesiapalah. Konon bagitahu saya sudah berada di dalam TEKSI bernombor sekian-sekian.
  • Saya akan whatsApp nombor plat ini kepada sesiapa terdekat. Untuk perhatian mereka. Sekurang-kurangnya pemandu TEKSI akan alert yang kita ni seorang yang berhati-hati.
  • Elakkan menaiki TEKSI seorang diri di waktu malam kerana malang tidak berbau.
  • Saya tidak akan menyuruh pemandu TEKSI berhenti betul-betul di hadapan rumah saya kerana agak bahaya jika dia tahu kita tinggal di mana. Mana kita tahu sekiranya dia ada berniat jahat.
 
Beringat!!
 

No Pendaftaran Teksi
 

13 comments:

  1. Asslmkm kak.. Bgus akk ambil tndkn mcm ni. Sy pnh skli je naik teksi.

    ReplyDelete
  2. Semenjak belajar dekat Kedah ni memang selalu naik teksi tapi Alhamdulillah setakat ni semua pakcik-pakcik tu baik. Mintak jauh la semua benda yang tak elok tu. Tapi, setuju jugak dengan tindakan yang Kak Fuza buat tu. Kita kena alert sebab malang memang tak berbau.

    ReplyDelete
  3. Da lama gaks x naik teksi.
    But amat berguna tips tu. At least apa2 hal (minta dijauhkan la kan) ada maklumat and kita pun selamat in shaa Allah...

    ReplyDelete
  4. Masih belum kuat semangat naik teksi sesorangla..kalau dgn anak2 mgkn msh berani..huhu

    ReplyDelete
  5. bagus... saya puji kesungguhan and untuk menjaga keselamatan diri...

    ReplyDelete
  6. Memag seram kalau naik teksi lagi lagi area KL. Lepasni kena usha number plat dulu lah nampaknya :)

    ReplyDelete
  7. SA pernah rasa masa SA mula2 duk KL..tahan taxi nak k komuter station..ntah cane brader tu salah masuk jalan dan terus2 bawak ntah pi mana2 ntah...SA dah cuak...suruh dia berenti..dia x nak berenti...at last tawakal je dia bawak pusing2 kepong...terus terang dia nak hantar SA pi KL Sentral...tp SA x nak...suruh jugak dia hantar kat mana2 stesen komuter terdekat...fewww...rupaya mmg dia first day bawak taxi...SA pelanggan pertama dia....ngeri kalau ingat2 balik...

    ReplyDelete
  8. Btul tu.. Hati2 semua..

    Papaglamz singgah di sini..

    Jom terjah Papaglamz

    www.papaglamz.com

    ReplyDelete
  9. tq atas ingatan selalu kalu naik teksi mesti berteman tidak keseorangan

    ReplyDelete
  10. Dah la tak naik teksi. Sejak belajar kat U dulu, selalunya naik keta sapu.

    ReplyDelete
  11. Memg rasa ragu2 juga, lya memg jrg sekali naik teksi..paling pun ikut bas je

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

Love:
Fuza Musa

 

Belong ToSulaman Lace Heaven | Designed All Reserved By KathyR’bain78