HOME DASHBOARD NEW ENTRY FACEBOOK FANPAGES INSTAGRAM SULAMAN LACE HEAVEN
Description
Blog personal santai disamping mempromosi bahan fabric sulaman terbaru dari Indonesia yang berdaftar dibawah AF DELIMA ENTERPRISE SA0285666-U

13 Mar 2015

Mengimbas kembali...Hadiah cemerlang UPSR 5A tahun 1988

...Assalamualaikum & Salam Sejahtera...
 
 
Terkenang semasa dulu....
 27 tahun dahulu..
Saya anak sulung dalam keluarga..
Saya pertama kalinya menduduki peperiksaan penting
UPSR
Ujian Penilaian Sekolah Rendah saya duduki dalam tahun 1988.
 
 
Sememangnya bermacam-macam  perasaan.
Takut, panik, bersedia, macam-macam rasa ada.
Pasa masa tu mana ada tuisyen, mana ada kumon, mana ada TVIQ, mana ada segala bantuan belajar melalui Google. Semuanya kena ikhtiar sendiri.
 
 
Ada juga beberapa guru yang bermurah hati mengadakan kelas tambahan untuk kami. Terima Kasih Cikgu SKKJ, Sekolah Kebangsaan Kelana Jaya.
 (Kini telah pun mendapat taraf Sekolah Kluster. Syabas!)
 
 
Alhamdulillah, pada hari mengambil keputusan UPSR, Abah orang paling tak sabar nak tahu result. Subhanallah.
Takutnya. Macam mana agaknya keputusan UPSR saya?
Adakah Abah akan happy nanti.
 
 
Alhamdulillah.
5A!!
 
Alhamdulillah, saya mendapat keputusan yang buat Abah menitiskan air mata.
Abah ni memang payah nak tengok dia menangis.
Pertama kali lihat dia menangis semasa arwah Atok meninggal.
 
 
Balik dari ambil keputusan, terus Abah bawa ke kedai JAM.
Abah hadiahkan jam.
Bukan jenama bukan harga menjadi ukuran.
Yang penting itu HADIAH DARI ABAH.
 
 
Hingga kini JAM dari Abah masih ada dalam simpanan. Walaupun sudah tidak berfungsi, namun saya masih simpan Jam hadiah dari Abah.
Jam tersebut sangat berharga diantara koleksi-koleksi jam yang telah saya miliki sekarang.
 
 
Motivasinya ...
 
Anak-anak diluar sana...
Belajarlah selagi mampu
Belajarlah bersungguh-sungguh
Betapa Ayahbonda menantikan keputusan yang cemerlang untuk mereka banggakan.
Walaupun Ayahbonda tidak pernah menyatakan isi hati mereka secara terang..tetapi percayalah..bahawa Ayahbonda di luar sana memang sangat menyayangi dan mendoakan kejayaan kita.
Cemerlang ke tidak..Ayahbonda tetap akan sambut kita dengan senyuman yang penuh kasih dan sayang.
 
Amin. 
 
Jam tali emas hadiah dari Abah sempena UPSR 5A
Koleksi jam saya, antaranya, Guess, G-Shock Keisha, G-Shock Baby G Joyrich, Roscani serta Tissot T-Race dan jam hadiah dari Abah semuanya berharga.

 

16 comments:

  1. jam akak masih dalam kondisi yang cantik lagi..skrg pn susah nk dpt jam jenis macam nie..barang lama..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah
      Akak memang sayang barang
      So simpan elok2
      Nak pulak ni hadiah dari Abah...

      Delete
  2. jujur kata kak, Sally salute kan orang-orang lama sbb berjaya tanpa ada bantuan yg banyak...skrg ni dah byk benda pun takde kemajuan lg..malu sendiri~

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah Sally..
      Semoga anak-anak masa kini dpt menilai erti harapan dan pengorbanan ayahbonda demi pelajaran.

      Akak dulu bukan dr keluarga senang..susah sangat pun tidak.

      Tapi Alhamdulillah...

      Delete
  3. tahniah dear..

    saya dulu pon straight A's jugak.

    Dapat hadiah apa pon da tak ingat...huhuhuhuhu

    http://www.rinaprettyhealthy.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..tahniah to u too.
      Zaman dulu dapat 5A tu susah dan tak ramai.
      Sekarang ni semuanya score.. Alhamdulillah..

      Delete
  4. Saya punya 2 jam kesayangan ayah saya belikan tapi dah hilang, sedihnya :'(((((((((

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah..pasti ada hikmahnya sis..
      Sayang mak ayah anda k..
      :)

      Delete
  5. Akak ni pljr cemerlang..lma tu dah lma di simpan.memg akak cermat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah Lya..
      Dulu nak dpt sesuatu tu bukan senang..
      Tu sebabnya sampai sekarang apa juga barang akak simpan elok2..
      InshaAllah..

      Delete
  6. dl2 stakat kelas tmbhn kt skolah tp boleh dpt kputusan cemerlang...tp org susah...xde hadiah cuma arwah ayah bw p zoo taiping dgn family...jln jauh cikit

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama lah tu sis. Dulu bukan senang. Dapat jam tu kira hebat dah. Kalau dapat makan KFC tu kira syok tak kira dah.

      Sekarang makan KFC tu dah muak.

      Erta kasih sayang mak ayah zaman dulu-dulu kan.
      AlFatihah buat arwah ayahanda sis..

      Delete
  7. mengimbau kenangan..syahdu je rasa... dulu kalau sy dApat result tak ok pon mak xnak sy patah hati..suruh usaha lg.. tetap jugak belanja kfc.. =( touching pulak baca entry ni

    ReplyDelete
  8. hadiah upsr CT pun jam jugak.. orang lain dapat henpon CT dapat jam..
    then ayah beli yang jenis plastic pakai dua hari elegik.. terus ayah beli yang baru..

    betul tu.. bukan brand yg penting.. tpi sebab mak ayah yang kasi =')
    ada rahsia ada nilai ada sentimental value disitu..

    ReplyDelete
  9. SA dapat jam sempena PMR...tp even dh lama masih kekal dlm ingatan..

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

Love:
Fuza Musa

 

Belong ToSulaman Lace Heaven | Designed All Reserved By KathyR’bain78