HOME DASHBOARD NEW ENTRY FACEBOOK FANPAGES INSTAGRAM SULAMAN LACE HEAVEN
Description
Blog personal santai disamping mempromosi bahan fabric sulaman terbaru dari Indonesia yang berdaftar dibawah AF DELIMA ENTERPRISE SA0285666-U

15 Sep 2015

Jalan-jalan di Rumah Batik serta Malioboro Mall di Yogyakarta, Indonesia

...Assalamualaikum & Salam Sejahtera...
 
Tak sah kalau berjalan-jalan melancong kalau tidak singgah ke tempat membeli-belah.
Kami ke Rumah Batik. Pada asalnya, tujuan kami ialah untuk pergi makan.
Namubn, pemandu teksi yang baik hati, Pak Bambang yang ramah, telah mencadangkan kami ke Rumah Batik.
 
Apa lah sangat Rumah Batik??
Iye, pada mulanya ekpresi kami begitu kerana di Malaysia juga ada Batik.
Namun..apabila melangkah masuk....tak mau keluar habaq hang!!!
 
Tengok kemeja cantik.
Tengok skirt cantik
Tengok telekung batik cantik
Tengok kain semuanya cantik.
Harga berpatutan.
Eh memang rugilah kalau tak membeli.
 
Masing-masing mencari barangan sendiri,
Chekgu Azrine sampai hilang dalam timbunan kain tu hah,,, hehehe..
Tunggu dia cerita berapa JUTA dia habis dok berbelanja di kedai ini k...
 
 
Saya membeli shawl, kain batik serta telekung batik buat Aina.
Alhamdulillah, ada juga buah tangan buat Aina.
 
 
Ingatkan boleh sekejap aje di sini. Rupanya bila keluar hari dah gelap!
Perut pun lapar, terus lah kami mencari makan malam di Malioboro Mall.
Sebabnya, udah capek, jadi mau duduk dalam airkond!
 
 
Kata Pak Bambang, cubalah makan Bak Mee, trademark Yogyakarta.
Makanya saya and the gang masing-masing mencuba Bak Mee.
Sedaplah, rasa macam mee kuning tu. Cuma cara hidangan tu lain lah skit kan.
Saya memang belasah aje. Asalkan kena dengan  tekak.
 
Di situ juga ada menjual aiskim gulung. Ya Allah, selama ini saya dengar ada di Langkawi.
Terasa jauhnya dari Selangor nak p makan ke Langkawi.
Tak sangka pula saya dapat makan di Yogyakarta, lagi jauh rupanya.
Alhamdulillah, rezeki saya.
 
Kenyang perut suka hati. Moh balik.
Wang juga sudah habis dibelanja!!
hahahahaha...
Belanja lagi buk..Belanja....

Fuza di pintu masuk Rumah Batik Yogyakarta

Fuza bersama Baju Batik Kalimantan. Harga memang letop.

Fuza..insaflah yer,,, Kain batik tu semuanya cantik-cantik belaka. Murah dan berkualiti.

Cuba cari siapa yang tersembunyi????
Antara kain batik serta shawl batik yang saya beli buat adik-adik dan emak.
Dress dari design batik yang cantik-cantik di Rumah Batik
Kain Batik ini adalah lukis tangan berharga RP600.


Tak dapat makan Aiskrim Gulung di Langkawi, di Yogyakarta pun ok juga...hehe

Aiskrim Gulung di Malioboro Mall, Yogyakarta Indonesia.

Bak Mee serta Fruit Tea terkenal di Yogyakarta
 

15 comments:

  1. Replies
    1. Alhamdulillah
      Rezeki jugak tu Fizah
      Merasa lah kan

      Delete
  2. Akak tak ajak Sally pun...hahahaha...best gilaaa tgk akak jalan-jalan :D

    ReplyDelete
  3. batik dan Indonesia sangat sinonim kan Fuza :)

    ReplyDelete
  4. salam singgah.. indonesia mmg tmpat shopping...

    ReplyDelete
  5. Banyaknya shopping kaka Fuza..hehe

    ReplyDelete
  6. Indonesia memang terkenal dengan kain kainnya.

    ReplyDelete
  7. wahhhh bestnya jalan2.... shopping time...

    p/s : Salam. Terima kasih sudi join Segmen Nak URL Blog #18. (^_^)

    Blog ini telah tersenarai di http://www.mialiana.com/2015/09/senarai-url-blog-18.html

    - Mia Liana -

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. Batik cantik...eskrem gulung pun mengancam...hihi

      Jemput singgah blog sy SPORTING MUMMY

      Delete
  9. BestnYa kak.. Seronok dpt berjln release tnsion. Hee

    ReplyDelete
  10. Seronknya la hai dpt shopping2 sama.. ;)

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum wr wb.

    Sebelumnya saya mohon maaf jika Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan. Salam perkenalan nama saya Jati dari syarikat pelancongan Ganesha Jogja Tour & Travel. Kami adalah perusahaan pelanjongan khususnya dalam pakej pelancongan Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak hendak melancong kat Jogja sila bole kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

    Kami bagi harga yang berpatutan dengan pelayanan maksimal kerana semua kami handle langsung dari Jogja. Jika tuan/puan, abang/akak hendak melawat ke Jogja jangan sungkan whatsapp saya +628985101301 atau kol +62 85104919010, bole juga email ganeshabantul@yahoo.com. Tanya2 dulu tidak mengapa.. 

    Selain pakej pelancongan Jogja kami juga melayani paket pelancongan luar kota seperti Solo, Dieng, Bali, Lombok, Bromo, Karimunjawa, Bandung dan lain-lain.
    Ada juga sewa kereta (avanza, xenia, innova, etc) / van (elf, travello, dyna, hiace 11-17 seats) / bus (29-50) seats dengan harga yang berpatutan. Harga bole kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

    Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:

    Jogja 4D3N Tour (FULL BOARD / ALL IN)

    Day 1
    Kami jemput Tuan/ Puan/ Abang/ Akak di airport. Selepas itu kita nak pergi ke local resto untuk makan tegah hari. Lalu menuju ke hotel guna check in. Selepas istirahat sekejap di hotel kita menuju Kasongan iaitu tempat kerajinan gerabah yang ada di Bantul, selepas itu menuju Pantai Parangtritis, disini kita bole naik delman (kereta kuda dengan dua roda), atau naik ATV atau bole duduk2 sahaja di pinggir pantai. Selepas dari pantai Parangtritis kita menuju Manding, iaitu pusat kerajinan kulit semacam dompet, kasut, jaket dan lain sebagainya. Selepas shopping di manding kita menuju local resto untuk makan malam, lalu menuju hotel untuk istirahat perseiapan tour esok hari.

    Day 2
    Pagi hari sekitar pukul 07.00 kita menuju Borobudur Temple iaitu candi Budha yang dulu pernah menjadi satu dari keajaiban dunia, selepas itu kita menuju gunung merapi menikmati sisa erupsi merapi guna jeep adventure. Selepas itu kita makan tengah hari lalu melanjutkan menuju masjid tertua di Jogja yang masih meninggalkan bangunan Hindu kerana pada masa itu merupakan peralihan dari kebudayaan Hindu ke Islam. Selepas dari masjid Kotagede kita menuju ke pusat kerajinan Silver dan chocolate di Kotagede, lalu menuju local resto untuk makan malam. Kembali ke hotel untuk istirahat.

    Day 3
    Menuju Kraton, iaitu bangunan peninggalan dari Raja Hamengkubuwono dan juga sebagai salah satu icon Jogja. Lalu menuju tamansari watercastle, tempat pemandian gundik raja, bilaman sempat bole tengok masjid bawah tanah. Selepas dari Tamansari Watercastle kita nak menuju local resto guna makan tengah hari. Setelah itu kita menuju Goa pindul iaitu menyusuri sungai bawah goa menggunakan ban. Selepas itu kita menuju indrayanti / drini / baron beach (optional), lalu menuju bukit bintang untuk menikmati keindahan kota Jogja dari atas. Kembali menuju hotel.

    Day 4
    Drop airport

    Harga bermula dari: RM 482

    All package types include:
    • Private Car AC (Toyota Avanza / Grand Livina for 2-6 pax, isuzu elf 11 seats for 7-11 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-16 pax, medium bus 31-33 seats for 17-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
    • Hotels 3 nights *2/*3/*4 (optional)
    • Driver
    • Driver Meals
    • Parking fees
    • Tour guide (by request)
    • Entrance ticket’s stated in itinerary
    • Dinner and lunch based itinerary
    • Documentation (by request)

    Exclude:
    • Airport taxes
    • Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
    • Additional menu for dinner / lunch (if included)
    • Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

    Note:
    Harga dapat berubah sewaktu-waktu
    Harga tidak berlaku bagi high season

    Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya di +6285104919010, atau
    whatsapp +628985101301 (FREE).
    Email: ganeshabantul@yahoo.com
    FB: jati182@yahoo.co.id (Jati Wijaya)
    Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

    Wassalamualaikum Wr Wb

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

Love:
Fuza Musa

 

Belong ToSulaman Lace Heaven | Designed All Reserved By KathyR’bain78