HOME DASHBOARD NEW ENTRY FACEBOOK FANPAGES INSTAGRAM SULAMAN LACE HEAVEN
Description
Blog personal santai disamping mempromosi bahan fabric sulaman terbaru dari Indonesia yang berdaftar dibawah AF DELIMA ENTERPRISE SA0285666-U

8 Sep 2015

Makan malam bawal goreng panas di lorong kecil Yogyakarta

...Assalamualaikum & Salam Sejahtera...
 
Ini cerita makan malam saya di Yogyakarta.
Setelah capek meronda di Jalan Malioboro siang hari tadi jom kita cari makan malam sempoi pula.
Saya ni memang makan je apa yang boleh di terima perut. Asalkan jangan pedas ataupun berempah kerana perut saya ni jenis sensitive (Dah jenuh rujuk pakar di Hospital Assunta..bukan saje ngada-ngada yer)
 
Malam mula-mula di sini, saya tak berani kot nak merayap jauh-jauh. Kami Tanya pihak Universiti, di mana tempat makan yang sesuai.
Alhamdulillah, dalam 15minit berjalan kaki, ada tempat makan gerai-gerai tersusun di tepi lorong berdekatan.
 
Banyak gerai, namun gerai yang seperti di bawah ini menjadi pilihan kami.
Kenapa?
Kalau kedai ramai orang mesti sedapkan.
Keadaan kedainya juga terang dengan lampu, jadi nak makan pun selesa.
Persekitarannya juga bersih.
So apa lagi.
Jom order.!!
 
Di sini lauk pauk yang di pesan akan digoreng pada ketika itu.
Jadi semuanya panas, mesti lah perut tak sebu.
Tapi jangan lah harap rasanya seperti di Negara kita ye.
Asalkan sedap, boleh dimakan kenyang perut suka hati.
 
Saya memesan nasi putih ayam goring panas. Di sebabkan ayam tu kecik saya tambah dengan ikan bawal goreng. So kepada Mr. Husband, toksah risau yer.. isterimu boleh makan kenyang. InshaAllah.
Harga?
Yup harganya memang murah bangat!!
Set nasi dengan ayam dan ikan bawal goreng harganya RP12..lebih kurang tak sampai RM5 pun.
Murah kan?
Memang ramai  pelanggan yang datang ke gerai ini. edap dan murah rupanya.
Kedainya pun cepat habis. So siapa p lambat kempunan lah yer.
 
Gerai ini terletak di dalam kawasan Universiti Negeri Yogyakarta.
Kebetulan berdekatan dengan Hotel UNY.
Memang rezeki kami.
 
Alhamdulillah.
 

Deretan Gerai di lorong Universiti Negeri Yogyakarta Indonesia
 Banner belakang tu...Antara Menu Makanan yang di jual di sini

Nasi dengan Ayam goreng

Ikan bawal goreng di Yogyakarta

Gerai makan Arya di lorong Universiti Negeri Yogyakarta yang sentiasa penuh dengan pengunjung
 
Set Nasi Goreng dengan Ikan Bawal Goreng panas-panas di Gerai Arya lorong Universiti Negeri Yogyakarta.
 

6 comments:

  1. kawsan universiti kot tu y6ang harga murah..kang mahal2 kesian adik2 yang belajar tu..kan??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kawasan dia macam Universiti Malaya. Jalanraya dia open lalulalang public.
      So harga memang terkawal

      Delete
  2. wah cm kt malaysia...sdap x?

    ReplyDelete
  3. Sedapnya.. Selera makan panas² kn?

    ReplyDelete
  4. Tgk ikn tu mcm sedap je..

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum wr wb.

    Sebelumnya saya mohon maaf jika Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan. Salam perkenalan nama saya Jati dari syarikat pelancongan Ganesha Jogja Tour & Travel. Kami adalah perusahaan pelanjongan khususnya dalam pakej pelancongan Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak hendak melancong kat Jogja sila bole kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

    Kami bagi harga yang berpatutan dengan pelayanan maksimal kerana semua kami handle langsung dari Jogja. Jika tuan/puan, abang/akak hendak melawat ke Jogja jangan sungkan whatsapp saya +628985101301 atau kol +62 85104919010, bole juga email ganeshabantul@yahoo.com. Tanya2 dulu tidak mengapa.. 

    Selain pakej pelancongan Jogja kami juga melayani paket pelancongan luar kota seperti Solo, Dieng, Bali, Lombok, Bromo, Karimunjawa, Bandung dan lain-lain.
    Ada juga sewa kereta (avanza, xenia, innova, etc) / van (elf, travello, dyna, hiace 11-17 seats) / bus (29-50) seats dengan harga yang berpatutan. Harga bole kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

    Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:

    Jogja 4D3N Tour (FULL BOARD / ALL IN)

    Day 1
    Kami jemput Tuan/ Puan/ Abang/ Akak di airport. Selepas itu kita nak pergi ke local resto untuk makan tegah hari. Lalu menuju ke hotel guna check in. Selepas istirahat sekejap di hotel kita menuju Kasongan iaitu tempat kerajinan gerabah yang ada di Bantul, selepas itu menuju Pantai Parangtritis, disini kita bole naik delman (kereta kuda dengan dua roda), atau naik ATV atau bole duduk2 sahaja di pinggir pantai. Selepas dari pantai Parangtritis kita menuju Manding, iaitu pusat kerajinan kulit semacam dompet, kasut, jaket dan lain sebagainya. Selepas shopping di manding kita menuju local resto untuk makan malam, lalu menuju hotel untuk istirahat perseiapan tour esok hari.

    Day 2
    Pagi hari sekitar pukul 07.00 kita menuju Borobudur Temple iaitu candi Budha yang dulu pernah menjadi satu dari keajaiban dunia, selepas itu kita menuju gunung merapi menikmati sisa erupsi merapi guna jeep adventure. Selepas itu kita makan tengah hari lalu melanjutkan menuju masjid tertua di Jogja yang masih meninggalkan bangunan Hindu kerana pada masa itu merupakan peralihan dari kebudayaan Hindu ke Islam. Selepas dari masjid Kotagede kita menuju ke pusat kerajinan Silver dan chocolate di Kotagede, lalu menuju local resto untuk makan malam. Kembali ke hotel untuk istirahat.

    Day 3
    Menuju Kraton, iaitu bangunan peninggalan dari Raja Hamengkubuwono dan juga sebagai salah satu icon Jogja. Lalu menuju tamansari watercastle, tempat pemandian gundik raja, bilaman sempat bole tengok masjid bawah tanah. Selepas dari Tamansari Watercastle kita nak menuju local resto guna makan tengah hari. Setelah itu kita menuju Goa pindul iaitu menyusuri sungai bawah goa menggunakan ban. Selepas itu kita menuju indrayanti / drini / baron beach (optional), lalu menuju bukit bintang untuk menikmati keindahan kota Jogja dari atas. Kembali menuju hotel.

    Day 4
    Drop airport

    Harga bermula dari: RM 482

    All package types include:
    • Private Car AC (Toyota Avanza / Grand Livina for 2-6 pax, isuzu elf 11 seats for 7-11 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-16 pax, medium bus 31-33 seats for 17-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
    • Hotels 3 nights *2/*3/*4 (optional)
    • Driver
    • Driver Meals
    • Parking fees
    • Tour guide (by request)
    • Entrance ticket’s stated in itinerary
    • Dinner and lunch based itinerary
    • Documentation (by request)

    Exclude:
    • Airport taxes
    • Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
    • Additional menu for dinner / lunch (if included)
    • Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

    Note:
    Harga dapat berubah sewaktu-waktu
    Harga tidak berlaku bagi high season

    Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya di +6285104919010, atau
    whatsapp +628985101301 (FREE).
    Email: ganeshabantul@yahoo.com
    FB: jati182@yahoo.co.id (Jati Wijaya)
    Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

    Wassalamualaikum Wr Wb

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

Love:
Fuza Musa

 

Belong ToSulaman Lace Heaven | Designed All Reserved By KathyR’bain78